Suszone jabłka – właściwości, jak wybrać jabłka do suszenia, jak suszyć jabłka

0
14
suszone jabłka w misce

Jeżeli podczas pracy na komputerze, nauki lub oglądania telewizji często jemy chipsy, koniecznie zastąpmy je suszonymi jabłkami. Nie zawierają one tłuszczu, niezdrowych dodatków, co więcej posiadają niewiele kalorii. Suszone jabłka są smaczne, a dodatkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Suszone jabłka właściwości

Jabłka należą w Polsce do najpopularniejszych i najzdrowszych owoców. Zawierają one liczne witaminy i minerały, a także błonnik niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. 

popularne owoce sprzyjają odchudzaniu, a dodatkowo chronią nas przed chorobami układu krążenia, chorobami układu pokarmowego, a także niektórymi nowotworami. Pomagają one opóźnić procesy starzenia, a także zachować skórę w dobrej kondycji.

Inną zaletą jabłek, o której warto wspomnieć jest pozytywny wpływ na mózg – poprawiają one procesy pamięci i koncentracji. Dzięki zawartości pektyn jabłka pomagają oczyszczać organizm z toksyn – usuwają z niego między innymi metale ciężkie.

Choć zdecydowanie najzdrowsze są jabłka świeże, jabłka suszone także zachowują wiele prozdrowotnych właściwości. Obecna jest w nich między innymi kwercetyna, która jest silnym przeciwutleniaczem. Suszone jabłka zachowują spora ilości żelaza, dlatego ich regularne spożywanie może przeciwdziałać anemii.

W jaki sposób suszyć jabłka?

Zanim przejdziemy do suszenia, powinniśmy wybrać odpowiednie owoce. Do tego celu najlepsze będą jabłka dojrzałe, nie zwierające zbyt dużo soku. Dodatkowo w żadnym wypadku nie powinny być one uszkodzone.

Przed suszeniem owoce należy dokładnie umyć i wysuszyć. Możemy również obrać je ze skórki, choć nie jest to konieczne. Choć po wysuszeniu jest ona twarda, warto zdawać sobie sprawę, że znajduje się w niej najwięcej prozdrowotnych substancji. Tak przygotowane jabłka kroimy na cienkie plasterki. Kolejnym krokiem jest usunięcie z nich gniazd nasiennych.

Zanim przystąpimy do suszenia, możemy pomyśleć o przyprawieniu jabłek. Do tego celu najlepiej sprawdzą się przyprawy takie jak:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir.

Ciekawy smak będą miały jabłka z dodatkiem suszonej papryki. Oczywiście będą one smakowały świetnie także bez jakichkolwiek dodatków.

Na blasze układamy papier do pieczenia, a następnie układamy na nim jabłka. Proces suszenia przy termoobiegu powinien trwać trzy godziny, a optymalna temperatura to sześćdziesiąt stopni Celsjusza. Termoobieg jest tu niezbędny, gdyż bez niego owoce nie wysuszą się równomiernie. Dobrą alternatywą dla piekarnika jest suszarka do owoców – suszy ona przy użyciu strumienia powietrza, które pompowane jest przez wentylator.

Jeżeli zależy nam, żeby jabłka zachowały jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, powinniśmy pomyśleć o wysuszeniu ich na słońcu. Wadą tej metody jest między innymi czasochłonność, a także to, że suszenie możliwe jest tylko latem. Niektórzy decydują się suszyć jabłka na kaloryferze lub nad piecem – w takich wypadkach konieczne jest zabezpieczenie jabłek przed kurzem i innymi zanieczyszczeniami znajdującymi się w pomieszczeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here