Roladki z piersi kurczaka ze szparagami – przepis na smaczne i wykwintne danie

0
9

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami to pomysł dla tych, którym zależy na przygotowaniu zdrowego, a zarazem wykwintnego dania. Powinni go wypróbować także ci, którym znudził się zwykły pieczony lub grillowany kurczak. Danie do sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić roladki z piersi kurczaka ze szparagami?

Roladki z kurczaka – jakie składniki są potrzebne do przygotowania tego dania

Jeżeli mamy ochotę spróbować apetycznych roladek, powinniśmy zaopatrzyć się w:

  • dużą pierś z kurczaka,
  • kilka szparagów (można wykorzystać białe lub zielone),
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie można użyć listków bazylii),
  • jedną łyżkę oleju kokosowego,
  • opakowanie sera Mozzarella (około 120 g),
  • sól, pieprz, ostrą paprykę, oregano, kurkumę (do smaku).

Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie podzielić na podłużne kawałki (można je delikatnie rozbić tłuczkiem). Mięso przyprawiamy i lekko solimy. Następnie odkładamy je na kilkanaście minut do lodówki.

Szparagi należy umyć, obrać i pozbawić końcówek. Gotujemy je przez piętnaście minut w osolonej wodzie.

Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy szparagi. Zawijamy je w roladę, a następnie spinamy przy pomocy wykałaczek (do tego celu można również użyć specjalnego sznurka).

Mięso lekko podsmażamy, a następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, które wcześniej posmarowaliśmy olejem. Na szczycie każdej rolady układamy plaster sera Mozzarella. Pieczemy je w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni przez około dwadzieścia minut. 

Po wyjęciu rolady posypujemy posiekaną natką pietruszki (ewentualnie bazylią). Będą się one dobrze komponowały z ryżem, ziemniakami, kaszami, a także frytkami z batatów i surówką.

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami to danie, które nie tylko ładnie się prezentuje i znakomicie smakuje, ale też dostarcza naszemu organizmowi cennych składników odżywczych.

kurczak, białko, mięsoPierś z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego białka (zawiera ono komplet niezbędnych nam aminokwasów), dlatego nie powinno jej zabraknąć w menu osób uprawiających sport. Mięso jest bardzo chude i lekkostrawne, co sprawia, że z czystym sumieniem mogą włączyć je do swojego menu osoby na diecie redukcyjnej. Danie jest jak najbardziej dietetyczne.

Mięso z piersi kurczaka dostarcza nam również pokaźnych ilości witamin z grupy B, dlatego po jego spożyciu czujemy się lepiej, a nasz mózg pracuje wydajniej.

Szparagi są niskokaloryczne (w 100 g zawierają zaledwie 22 kcal), charakteryzują się także ciekawymi walorami smakowymi. W ich składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy, błonnik, inulinę, glutation, minerały takie jak potas, wapń, czy fosfor.

Warzywa te doskonale wpływają na kondycję naszego wzroku (jest to przede wszystkim wynikiem obecności karotenoidów). Zmniejszają one prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, mogą również zapobiegać takiemu schorzeniu jak zespół suchego oka.

Szparagi pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry, co więcej są szczególnie pomocne w dolegliwościach układu moczowego. Regularne ich spożywanie może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here