Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka to danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Znakomicie smakuje na zimno, dlatego warto zapakować je do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Jego przygotowanie jest proste i niezależnie od doświadczenia kulinarnego nie powinno zająć nam wiele czasu. Warto ugotować większą porcję, która wystarczy nam na dwa dni.
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka – w jakie składniki należy się zaopatrzyć?
Do przygotowania dania będą nam potrzebne:
- pierś z kurczaka (z powodzeniem można ją zastąpić piersią z indyka),
- duża garść świeżego szpinaki (jeżeli nie mamy do niego dostępu, wykorzystujemy szpinak mrożony),
- jedna szklanka makaronu tagliatelle (wybieramy wersję pełnoziarnistą),
- około 50 g sera feta,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- trzy ząbki czosnku,
- kilka orzechów włoskich,
- gałka muszkatołowa,
- słodka papryka,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia.
Mięso kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie paski.
Pół opakowania jogurtu naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy do niego pieprz i paprykę, następnie mieszamy. W ten sposób uzyskujemy marynatę, w której obtaczamy kurczaka. Mięso pozostawiamy na około godzinę, następnie przekładamy je na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Resztę jogurtu mieszamy z czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem, przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Makaron mieszamy z sosem, a następnie dodajemy mięso i ser feta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka – wartości odżywcze
Tagliatelle ze szpinakiem to potrawa, po którą można sięgać na diecie redukcyjnej. Będzie ona również znakomitym posiłkiem po treningowym.
Ugotowany na półtwardo pełnoziarnisty makaron tagliatelle to znakomite źródło błonnika. Po jego zjedzeniu będziemy czuć się syci. Co więcej ma on korzystny wpływ na układ trawienny.
Przygotowując danie warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso z kurczaka – wolne od antybiotyków i hormonów. Dostarczy nam ono dobrze przyswajalnego białka. Pierś z kurczaka zawiera go więcej niż mięso wołowe i wieprzowe.
Kurczak jest niskokaloryczny, dlatego będzie znakomitym wyborem dla osób pragnących schudnąć. Co więcej jest on źródłem witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B3 i B6. Dostarcza nam także związków mineralnych – magnezu, fosforu, selenu i cynku.
Szpinak jest znakomitym źródłem witaminy C i karotenoidów, w tym luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok. Zielone liście dostarczają nam chlorofilu, który pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także magnezu, który jest bezcenny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Pozytywny wpływ na mózg i układ krążenia mają także orzechy włoskie, w których znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, aminokwasy, a także witaminy (witaminy z grupy B, witaminę A i E) i minerały. Już niewielkie ich ilości wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia, mają również pozytywny wpływ na skórę.