Home odżywianie Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois

Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois

0

Makaron z sosem pomidorowym i anchois to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest pełne wartości odżywczych i sycące. To propozycja dla osób lubiących oryginalne połączenia smakowe. Przygotowanie makaronu nie powinno sprawić problemu nawet tym, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.

Makaron z sosem pomidorowym i anchois – co powinno znaleźć się na naszej liście zakupów?

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • połowy opakowania ulubionego makaronu pełnoziarnistego,
  • pomidorów w puszce (jednej puszki – około 400 g),
  • czerwonej papryki,
  • żółtej papryki,
  • jednej puszki anchois,
  • kilkunastu zielonych oliwek,
  • dwóch łyżek kaparów,
  • jednej cebuli,
  • kilku listków świeżej bazylii,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • garści suszonych pomidorów,
  • jednej łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprzu Cayenne,
  • oregano (najlepiej świeże, choć sprawdzi się też suszone).

Makaron z sosem pomidorowym i anchois – przygotowanie krok po kroku

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną paprykę, pokrojone oliwki, a także kapary. Warzywa mieszamy i dusimy przez kilka minut.

Do warzyw dodajemy pokrojoną bazylię i czosnek, a także suszone pomidory. Doprawiamy do smaku pieprzem Cayenne (uważamy, żeby nie przesadzić) i oregano. Sos jest już gotowy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i przecedzamy. Przekładamy go na talerze, polewamy sosem, następnie układamy na nim anchois i posypujemy resztą bazylii.

Oceń ten post

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.