Makaron z sosem pomidorowym i anchois to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest pełne wartości odżywczych i sycące. To propozycja dla osób lubiących oryginalne połączenia smakowe. Przygotowanie makaronu nie powinno sprawić problemu nawet tym, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.
Makaron z sosem pomidorowym i anchois – co powinno znaleźć się na naszej liście zakupów?
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- połowy opakowania ulubionego makaronu pełnoziarnistego,
- pomidorów w puszce (jednej puszki – około 400 g),
- czerwonej papryki,
- żółtej papryki,
- jednej puszki anchois,
- kilkunastu zielonych oliwek,
- dwóch łyżek kaparów,
- jednej cebuli,
- kilku listków świeżej bazylii,
- dwóch ząbków czosnku,
- garści suszonych pomidorów,
- jednej łyżki oliwy z oliwek,
- pieprzu Cayenne,
- oregano (najlepiej świeże, choć sprawdzi się też suszone).
Makaron z sosem pomidorowym i anchois – przygotowanie krok po kroku
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną paprykę, pokrojone oliwki, a także kapary. Warzywa mieszamy i dusimy przez kilka minut.
Do warzyw dodajemy pokrojoną bazylię i czosnek, a także suszone pomidory. Doprawiamy do smaku pieprzem Cayenne (uważamy, żeby nie przesadzić) i oregano. Sos jest już gotowy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i przecedzamy. Przekładamy go na talerze, polewamy sosem, następnie układamy na nim anchois i posypujemy resztą bazylii.