Post Daniela – charakterystyka, co jeść, czego unikać, efekty, przeciwwskazania, przykładowy jadłospis

0
3
post daniela

Post Daniela to dieta oczyszczająca, o której możemy przeczytać w Biblii. Polega ona na jedzeniu głównie warzyw i owoców, co budzi wiele kontrowersji, zwłaszcza jeżeli taki sposób odżywiania przewidziany jest na dłuższy czas. Jakie są szczegółowe zasady postu Daniela? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia? Kto powinien z niego zrezygnować?

Czym jest post Daniela?

Prorok Daniel wychował się na dworze króla Nabuchodonozora II. Jest on znany z tego, że odmawiał spożywania wina i innych potraw z królewskiego stołu, dzięki czemu miał wyrosnąć na zdrowego mężczyznę. Według przekazów biblijnych Daniel dożył stu lat. Post Daniela może trwać do czterdziestu dni. Podczas jego trwania dopuszczalne jest spożywanie warzyw i owoców, a także picie wody. Post ma w założeniu pomóc oczyścić organizm z toksyn, a także schudnąć i przeciwdziałać wielu chorobom. Ma on wielu zwolenników, a także licznych przeciwników, którzy przekonują, że jest to zwykła głodówka, która osłabi organizm i sprowokuje pojawienie się efektu jojo.

Post Daniela – co można jeść?

W czasie postu można spożywać warzywa korzeniowe:

  • marchew,
  • buraki,
  • rzodkiew,
  • chrzan,
  • rzepę,
  • seler,
  • pietruszkę.

Nie powinno zabraknąć również warzyw kapustnych i innych warzyw liściastych. Podczas postu warto jeść:

  • wszystkie odmiany sałat,
  • kapustę,
  • jarmuż,
  • kalafior,
  • kalarepę,
  • rukolę,
  • botwinkę,
  • seler naciowy,
  • kiełki,
  • pokrzywę,
  • bazylię,
  • brokuły.

Wskazane są warzywa cebulowe:

  • czosnek,
  • cebula,
  • por,
  • szczypiorek.

Warzywa dyniowate:

  • dynia,
  • kabaczek,
  • cukinia,
  • ogórki.

Podczas postu nie musimy ograniczać także pomidorów i papryki.

Większe ograniczenia położono na spożycie owoców, gdyż zawierają one duże ilości cukru. Można pozwolić sobie jedynie na grejpfruty, jabłka i cytryny.

Bardzo istotne jest, żeby spożywane warzywa i owoce pochodziły z upraw ekologicznych. Ewentualnie sięgamy po produkty sezonowe. Należy je krótko podgotować, ewentualnie poddusić. Nie jemy warzyw surowych. Dopuszczalne jest użycie przypraw. Pomiędzy posiłkami pijemy co najmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej. W trakcie upalnych dni – jeszcze więcej.

Post Daniela – produkty niedozwolone

Osoby stosujące post Daniela muszą wyrzec się wszystkich owoców (oprócz wyżej wymienionych). Poza tym muszą wyeliminować z menu warzywa strączkowe, ziemniaki, które mogą utrudnić proces oczyszczania się organizmu. Niedozwolony jest także chleb i inne produkty zbożowe, mleko, wszelkie rodzaje mięsa, tłuszcze, mocna herbata, alkohol, orzechy czy kawa. Ważne jest ograniczenie spożycia soli.

Post Daniela – na jakie efekty można liczyć?

Charakterystyczną cechą postu Daniela jest stosunkowo duża utrata wagi. Można mówić nawet o trzech kilogramach w ciągu tygodnia, choć spadek kilogramów jest zdeterminowany takimi czynnikami jak waga wyjściowa, płeć, wiek, czy tryb życia.

Post ma pomóc w wzmocnieniu odporności organizmu. Wskazaniem do jego zastosowania są:

  • często powtarzające się infekcje,
  • migreny,
  • alergie,
  • astma,
  • reumatyzm,
  • Hashimoto,
  • zespół suchego oka,
  • choroby skóry.

Post Daniela może okazać się pomocny w dolegliwościach o podłożu neurologicznym – nerwicy, padaczce, stwardnieniu rozsianym, chorobie Parkinsona. Jego zwolennicy przekonują, że może pomóc w niedoczynności tarczycy, zaburzeniach miesiączkowania, cukrzycy typu II, zakrzepicy, otyłości, nadciśnieniu, miażdżycy.

Czy post Daniela jest korzystny dla zdrowia?

Post Daniela wywołuje wiele kontrowersji. Stosowanie go przez czterdzieści dni może przyczynić się do wystąpienia w organizmie niedoborów ważnych witamin i minerałów. Osoby, które mają zamiar stosować długotrwały post powinny pomyśleć o suplementacji.

Niekorzystny wpływ na zdrowie mają również zbyt duże ilości błonnika. Dodatkowo po zakończeniu postu istnieje duże ryzyko pojawienia się efektu jojo – zwłaszcza wówczas, kiedy powrócimy do starych nawyków żywieniowych.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania postu Daniela?

Postu Daniela w żadnym wypadku nie powinny stosować osoby chore na cukrzycę typu I, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, gruźlicę, nowotwory, depresję, zaawansowaną niewydolność mięśnia sercowego. Post zaszkodzi osobom po przeszczepie narządów, z niewydolnością nerek i wątroby, z porfirią. Nie jest także wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Post Daniela – przykładowy jadłospis

Podczas stosowania postu Daniela mamy dużą dowolność w komponowaniu posiłków. Nie ma ograniczenia jeżeli chodzi o ilość spożywania dozwolonych produktów.

Śniadanie: koktajl z jarmużem, jabłkiem i marchewką; surówka z selera i jabłka; zupa krem z cukinii.

Obiad: zupa pomidorowa; duszone warzywa.

Podwieczorek: mus z jabłek z cynamonem.

Kolacja: sok warzywny; surówka z brokułów, ogórków i buraków; szaszłyk z ulubionych warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here