Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy i charakterystyczne dla kuchni indyjskiej przyprawy. Jak przygotować orientalnego kurczaka krok po kroku?
Przepis na kurczaka z ananasem i mleczkiem kokosowym – czego potrzebujemy?
Do przygotowania naszego dania potrzebujemy:
- dwóch piersi z kurczaka (jeżeli tylko mamy taką możliwość, wybieramy kurczaka z hodowli ekologicznej),
- połowę większego ananasa,
- kawałek cukinii,
- pół czerwonej papryki,
- jedną łyżkę świeżego, zmielonego imbiru,
- szklankę mleczka kokosowego,
- dużą łyżkę wiórków kokosowych,
- jedną łyżeczkę pasty curry,
- dwie garści orzechów nerkowca,
- małą łyżeczkę oleju kokosowego,
- płaską łyżeczkę kurkumy,
- łyżkę sosu sojowego,
- trzy ząbki czosnku,
- sól do smaku.
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym – od czego zacząć?
Jeżeli przygotowaliśmy już wszystkie składniki, zaczynamy od oczyszczania i krojenia piersi z kurczaka. Należy ją pokroić na cienkie paski. Mięso nacieramy sprasowanym czosnkiem, kurkumą, sosem sojowym i solą. Odstawiamy je na około pół godziny, żeby przesiąknęło aromatem przypraw.
Cukinię i paprykę myjemy, ananasa obieramy. Następnie kroimy cukinię w plasterki, ananasa w kostkę, a paprykę w cienkie paski.
Wiórki i orzechy nerkowca prażymy na rozgrzanej patelni.
Kurczaka razem z przyprawami smażymy na oleju kokosowym. Kiedy mięso lekko się zarumieni, dodajemy do niego cukinię, paprykę i ananasa. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe i pastę curry. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu. Pod koniec wsypujemy na patelnię prażone wiórki kokosowe i orzechy nerkowca.
Orientalne danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Świetnie smakuje po odgrzaniu. Najlepiej jest podawać je z brązowym ryżem. Można użyć również kaszy o stonowanym smaku.