Niezawodny przepis na kurczaka z ananasem i mleczkiem kokosowym

0
3
potrawka z kurczaka

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy i charakterystyczne dla kuchni indyjskiej przyprawy. Jak przygotować orientalnego kurczaka krok po kroku?

Przepis na kurczaka z ananasem i mleczkiem kokosowym – czego potrzebujemy?

Do przygotowania naszego dania potrzebujemy:

  • dwóch piersi z kurczaka (jeżeli tylko mamy taką możliwość, wybieramy kurczaka z hodowli ekologicznej),
  • połowę większego ananasa,
  • kawałek cukinii,
  • pół czerwonej papryki,
  • jedną łyżkę świeżego, zmielonego imbiru,
  • szklankę mleczka kokosowego,
  • dużą łyżkę wiórków kokosowych,
  • jedną łyżeczkę pasty curry,
  • dwie garści orzechów nerkowca,
  • małą łyżeczkę oleju kokosowego,
  • płaską łyżeczkę kurkumy,
  • łyżkę sosu sojowego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • sól do smaku.

Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym – od czego zacząć?

Jeżeli przygotowaliśmy już wszystkie składniki, zaczynamy od oczyszczania i krojenia piersi z kurczaka. Należy ją pokroić na cienkie paski. Mięso nacieramy sprasowanym czosnkiem, kurkumą, sosem sojowym i solą. Odstawiamy je na około pół godziny, żeby przesiąknęło aromatem przypraw.

Cukinię i paprykę myjemy, ananasa obieramy. Następnie kroimy cukinię w plasterki, ananasa w kostkę, a paprykę w cienkie paski.

Wiórki i orzechy nerkowca prażymy na rozgrzanej patelni.

Kurczaka razem z przyprawami smażymy na oleju kokosowym. Kiedy mięso lekko się zarumieni, dodajemy do niego cukinię, paprykę i ananasa. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe i pastę curry. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu. Pod koniec wsypujemy na patelnię prażone wiórki kokosowe i orzechy nerkowca.

Orientalne danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Świetnie smakuje po odgrzaniu. Najlepiej jest podawać je z brązowym ryżem. Można użyć również kaszy o stonowanym smaku.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here