Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ma on bezpośredni wpływ na układ krążenia, układ sercowo-naczyniowy, a także układ nerwowy. Jakie czynniki mogą wywołać niedobór potasu? Jakie są objawy niedoboru tego pierwiastka? Co powinniśmy zrobić, kiedy lekarz stwierdzi u nas niedobór potasu?
Jakie są przyczyny niedoboru potasu?
Jedną z głównych przyczyn niedoborów potasu są błędy dietetyczne. Jeżeli nasza dieta nie zawiera lub zawiera niewystarczające ilości produktów zasobnych w potas, prędzej lub później możemy spodziewać się niedoborów.
Do niedoborów potasu może dojść również na skutek biegunki, wymiotów, stosowania leków przeczyszczających.
Niedobór tego pierwiastka może pojawić się u osób cierpiących na choroby nerek. Częstą przyczyną jest także stosowanie niektórych leków.
Jakie produkty zawierają potas?
Produkty, które zawierają szczególnie duże ilości potasu to suszone owoce. Duże ilości tego pierwiastka znajdziemy w suszonych morelach, figach, daktylach, śliwkach, jabłkach, a także rodzynkach. Jeżeli zamierzamy kupić suszone owoce, koniecznie zwróćmy uwagę, żeby nie były one konserwowane siarką. Duże ilości potasu znajdziemy w rybach, chudym mięsie drobiowym (indyk lub kurczak). Źródłem cennego pierwiastka są również produkty zbożowe – pełnoziarniste pieczywo, kasze (szczególnie gryczana i jęczmienna), płatki owsiane, otręby pszenne.
Kiedy zależy nam na uzupełnieniu niedoborów potasu możemy sięgnąć także po owoce i warzywa – banany, pomidory, seler, cukinię, botwinkę, bakłażany, szparagi, dynię, ziemniaki, awokado, czosnek, chrzan, ananasy, melony, kiwi, grejpfruty, brzoskwinie, morele, czy porzeczki.
Potas jest ponadto obecny w takich produktach jak rośliny strączkowe, grzyby, produkty sojowe, kakao, czekolada, melasa, orzechy, mleko i jego przetwory.
Ile potasu należy spożyć dziennie?
Dzienne spożycie potasu jest zależne od wielu człowieka. Osobne normy zostały ustalone również dla kobiet w ciąży, a także kobiet karmiących piersią.
W przypadku dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia optymalna dawka do 3 g dzienne. Dzieci pomiędzy czwartym a ósmym rokiem życia powinny spożywać 3,8 g dziennie. Dzieci w wieku od dziewięciu do trzynastu lat powinny przyjmować 4,5 g potasu dziennie. Dawka odpowiednia dla młodzieży powyżej czternastego roku życia i osób dorosłych to 4,7 g dziennie. Kobiety spodziewające się dziecka powinny przyjmować 4,7 g potasu dziennie. W przypadku kobiet karmiących piersią jest to 5,1 g dziennie.
Jakie są objawy niedoboru potasu?
Objawami niedoboru potasu (hipokaliemii) jest osłabienie mięśni. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do paraliżu mięśni. Możemy zaobserwować drżenie, a także bardzo częste skurcze mięśni.
U większości osób można zaobserwować podwyższone ciśnienie krwi. Dochodzi do zaburzeń pracy serca – charakterystyczne kołatanie.
Sygnałami, że w naszym organizmie brakuje potasu jest także opuchnięcie kończyn, senność, apatia, zawroty głowy, rozdrażnienie, pogorszenie nastroju, osłabienie organizmu, zagęszczenie moczu.
Niedobory potasu mogą doprowadzić do częstych i silnych migren, wypadania włosów, łamliwości paznokci, bolesnych miesiączek, drętwienia (ewentualnie mrowienia) dłoni i stop.
Warto zdawać sobie sprawę, że długotrwały niedobór potasu może mieć poważne skutki uboczne. Może doprowadzić do arytmii, upośledzenia nerek i jelit, zaburzeń układu nerwowego, rozpadu tkanki mięśniowej.
Ogromnym zagrożeniem może być niedobór potasu w ciąży – może spowodować zaburzenia rozwoju płodu, przedwczesny poród, niedotlenienie płodu, a nawet jego śmierć.
Co robić w przypadku wystąpienia niedoborów potasu
Jeżeli badania wykażą niedobory potasu w naszym organizmie, pierwszym, co powinniśmy zrobić jest zmiana diety. Muszą się w niej znaleźć produkty szczególnie zasobne w ten pierwiastek.
W skrajnie trudnych sytuacjach sama zmiana diety może być niewystarczająca (przynajmniej na początku). Wówczas zalecana jest suplementacja. Jednocześnie wybór odpowiednich suplementów zawierających potas warto jest skonsultować z lekarzem.