Melony – wartości odżywcze, działanie prozdrowotne, odmiany, zastosowanie w kuchni i w kosmetyce, ciekawostki

0
30
melon cały, przekrojony

Melon to owoc charakteryzujący się znakomitymi walorami smakowymi i apetycznym zapachem. Zawiera on niewiele kalorii, jest za to pełen witamin i minerałów, dlatego przynajmniej od czasu do czasu powinien zagościć na naszym stole. Poznajmy właściwości i sprawdzone przepisy na potrawy z melonem.

Czym jest melon?

Melon (inaczej ogórek melon) jest to roślina jednoroczna, którą zaliczamy do rodziny dyniowatych. Owoc w dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody, zawiera cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Współcześnie jest on uprawiany w wielu krajach w Azji, Europie, w Afryce, Australii, a także na wyspach Pacyfiku. Roślina ta ma długą historię – uprawiali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W Polsce uprawa melona sięga siedemnastego wieku. Możemy wyróżnić wiele odmian uprawnych melona. Melony pozytywnie wpływają na układ krążenia, układ nerwowy, wspomagają odchudzanie, znajdują także zastosowanie w kosmetyce i w kuchni.

Melon – odmiany

Wyróżniamy wiele odmian melona. W zależności od konkretnej odmiany właściwości lecznicze i walory smakowe mogą się nieco różnić. Najpopularniejsze są:

  • melony Galia (inaczej melony siatkowe, gdyż ich skórka pokryta jest charakterystyczną siatką),
  • melony kantalupa,
  • melony zimowe,
  • melony kasaba,
  • melony zimowe.

Jakie właściwości ma melon?

Melony zawierają:

  • duże ilości witaminy C,
  • witaminę A (melony kasaba nie posiadają witaminy A),
  • witaminę K,
  • witaminę E,
  • a także witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6.

Owoce te zawierają ponadto minerały – potas i magnez. Są bardzo dobrym źródłem błonnika, który reguluje trawienie i pomaga w odchudzaniu.

Melony zaliczane  do odmiany kantalupa zawierają duże ilości karotenoidów, a także przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Melony dla odchudzających się

Melony są niskokaloryczne. Niezależnie od odmiany wartość energetyczna 100 g melona będzie wynosiła około 30 kcal. Za sprawą obecności błonnika przez długi czas czujemy się najedzeni, co powoduje, że nie mamy ochoty sięgać po słodycze. Dodatkowo sprawia on, że nasz organizm przyswaja mniej tłuszczu z pożywienia. Dzięki zawartości potasu melony pomagają nam w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. Zawarta w miąższu melona cytrulina wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Melony wzmacniają odporność organizmu

Regularne spożywanie melonów to dobry sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Duże znaczenie mają tu liczne przeciwutleniacze, a także błonnik, który przyczynia się do wytworzenia prawidłowej mikroflory bakteryjnej w naszych jelitach. Co więcej melony alkalizują organizm chroniąc nas tym samym przed wieloma chorobami, w tym również nowotworami.

Melon na dobry nastrój

Charakterystyczną cechą melonów jest wysoka zawartość witamin z grupy B, a także potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Melon jest pomocny w walce ze stresem, poprawia pamięć i koncentrację, sprawia, że mamy lepszy nastrój, chroni nas przed depresją.

Zastosowanie melonów w kuchni

danie z melonemPrzyjemny smak i unikalny aromat sprawiają, że melony są chętnie stosowane w kuchni. Doskonałą propozycją posiłku na letnie dni jest sałatka z melonem.

Jest ona prosta i szybka w wykonaniu, dostarcza natomiast wielu składników odżywczych. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • jednej trzeciej melona,
  • dwóch garści rukoli,
  • jednego awokado (ważne, żeby było dojrzałe),
  • trzech łyżek oliwy z oliwek,
  • pół papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jedna łyżka soku z limonki.

Pierwszym krokiem jest obranie i oczyszczenie melona. Następnie kroimy go w kostkę.

Awokado myjemy, obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę.

Rukolę dokładnie myjemy.

Melona i awokado wkładamy do naczynia, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy je z rukolą i polewamy sosem składającym się z oliwy z oliwek, soku z limonki i drobno pokrojonej papryczki chili (do sosu można dodać również pół łyżeczki delikatnego w smaku miodu).

Melon w kosmetyce

Melony znajdują zastosowanie w kosmetyce. Żeby cieszyć się piękną, młodo wyglądającą skórą warto stosować je zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Melon w dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody, dlatego włączenie go do menu do doskonały sposób na nawodnienie skóry.

Kosmetyki z dodatkiem ekstraktów z melona:

  • doskonale nawilżają skórę,
  • rozjaśniają ją,
  • minimalizują przebarwienia,
  • ujędrniają,
  • zmniejszają widoczność zmarszczek,
  • przyspieszają procesy regeneracji.

W kosmetyce melon ceniony jest również ze względu na swój unikalny zapach.

Na sklepowych półkach znajdziemy peelingi, balsamy do ciała, żele pod prysznic, kremy, a także toniki z dodatkiem ekstraktów z melona.

Ciekawostki na temat melona:

  • Choć większość z nas uważa melon za owoc, w rzeczywistości jest on warzywem – odmianą ogórka.
  • Chociaż melon jest niskokaloryczny, ma wysoki indeks glikemiczny – z tego względu nie powinni sięgać po niego chorzy na cukrzycę.
  • Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego – melopepon (oznacza to po prostu miękkie jabłko).
  • Melon jest warzywem, które często poddawane jest procesowi krzyżowania. W efekcie często powstają jego nowe odmiany.
  • Wzmianki o melonie możemy znaleźć w Biblii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here