Pierwszym, solidnym opracowaniem teorii o związku grupy krwi z dietą człowieka, była wydana w latach 90-tych książka doktora P. J. D’Adamo „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”. Od tego momentu stale rośnie liczba osób popierających to założenie, ale i tych sceptycznie do niego nastawionych. Przyjrzyjmy się bliżej zagadnieniu.
Dieta zgodna z grupą krwi – jej podstawowe założenia
Według D’Adamo nasza grupa krwi ma ogromny wpływ na to, jak nasz organizm reaguje na pewne produkty spożywcze. Według wyników licznych badań wykonanych w drugiej połowie XX w. poszczególne rodzaje mięs, warzyw, ryb, zbóż, mogą determinować samopoczucie oraz stan fizyczny posiadacza pewnej grupy krwi.
Sednem sprawy są lektyny, czyli antygeny oddziałujące na odporność organizmu oraz krwinki czerwone. Zdaniem D’Adamo lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, mogą atakować pewne narządy, wywołując ich dysfunkcje i choroby. Dodatkowo upośledzają układ immunologiczny, prowadząc niejednokrotnie do jego autoagresji, spowalniają proces metaboliczny, zmniejszają zdolność wchłaniania się substancji odżywczych, mogą prowadzić do powstawania licznych nadżerek w jelitach, a także rozrostu narządów.
Ogromną zaletą tego modelu dietetycznego, jest brak restrykcyjnych ograniczeń dotyczących porcji jedzenia.
Dieta zgodna z grupą krwi 0
Zaleca się spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego, a zatem mięso, ze szczególnym uwzględnieniem baraniny, cielęciny, wołowiny i dziczyzny. Osoby z zerówką powinny jednak zrezygnować z wieprzowiny oraz gęsiny. Dobry wpływ na organizm będą miały ryby, za wyjątkiem łososia wędzonego, suma i śledzi w marynacie. Spośród owoców oraz warzyw, zalecane są: brokuły, banany, szpinak, czerwona papryka, cebula, kapusta włoska, pietruszka, kalarepa. Gorzej tolerowane będą: ziemniaki, kukurydza, awokado oraz brukselka.
Osoby z grupą 0 źle przyswajają nabiał i produkty zbożowe zawierające gluten.
Dieta zgodna z grupą krwi A
Żaden rodzaj mięsa nie jest tu polecany. Posiadacze tej grupy, najlepiej się czują jako weganie. Mięso oraz produkty mleczne są zwykle źle trawione, co w efekcie powoduje ospałość, brak energii i może prowadzić do problemów z nadwagą.
W przypadku grupy A świetnie zaś sprawdzają się nasiona strączkowe, oleje roślinne, orzechy, pestki dyni, kasze, gryka oraz duże ilości warzyw i owoców: brokuły, marchew, pietruszka, cebula, karczochy, kalarepa, por, rzepa, szpinak, ananas, borówki, jagody, śliwki, żurawina, jeżyny, morele.
Dieta zgodna z grupą krwi B
To jedyna kategoria, która dobrze toleruje produkty mleczne. Powinny się w niej znaleźć ryby, mięso (głównie jagnięcina, dziczyzna, królik, baranina) oraz zielone warzywa.
Osoby z grupą B powinny wyeliminować pszenicę, rośliny strączkowe, grykę, orzeszki ziemne, bowiem mogą one negatywnie wpływać na ich przyrost wagi.
Wskazane jest spożycie większości owoców i warzyw, za wyjątkiem: awokado, dyni, rzodkiewki, pomidora, kukurydzy, granatu i oliwek.
Dieta zgodna z grupą krwi AB
Wśród dobrych produktów znajdują się: ryby, mięso, za wyjątkiem czerwonego, mleko oraz sery owcze, jogurty, śmietana, większość produktów zbożowych: ryż, orkisz, żyto, otręby ryżowe, owsiane, soja. Do pozytywnie wpływających na zdrowie owoców i warzyw należy zaliczyć: brokuły, buraki, kalafior, pietruszkę, seler, ziemniaki, ananasa, śliwki, winogrona, wiśnie.
Lepiej wyeliminować natomiast: kukurydzę, banany, pomarańcze, truskawki, fasolę, pszenicę oraz grykę.
Czy skuteczność diety uzależnionej od grupy krwi, jest udowodniona?
Póki co, nie istnieją badania naukowe, które mogłyby stanowić dowód popierający tezę założenia D’Adamo. Nie poleca się samodzielnego wdrażania restrykcyjnych zaleceń tej diety, bowiem mogą doprowadzić do poważnych niedoborów żelaza, wapnia, czy innych niezbędnych organizmowi składników. Z opinią dietetyków na temat tej diety można się zapoznać na stronie https://dietetyk.guru/dieta-zgodna-z-grupa-krwi/.
Zdjęcie: Pixabay.com