Mąka ziemniaczana – czym jest, właściwości, zastosowanie

0
117

Wytwarzana z ziemniaków mąka ziemniaczana to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Jednym z jej atutów jest fakt, że nie zawiera ona glutenu, dlatego bez obaw mogą spożywać ją osoby chore na celiakię. Jakie jeszcze właściwości posiada mąka ziemniaczana? Co możemy z niej zrobić?

Co to jest mąka ziemniaczana?

Mąka ziemniaczana to sypki, matowy proszek, który pozyskuje się z bulw pędowych ziemniaków (odmiany zawierające duże ilości skrobi). Ma ona białą barwę i w osiemdziesięciu czterech procentach składa się ze skrobi. Kiedy ściśniemy mąkę ziemniaczaną w dłoni, poczujemy charakterystyczne chrzęszczenie. Produkt ten charakteryzuje się właściwościami spulchniającymi. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, włókienniczym, czy chemicznym. Jest powszechnie stosowany w kuchni. Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu.

Jakie właściwości ma mąka ziemniaczana?

Jeżeli chodzi o wartość kaloryczną, mąka ziemniaczana nie różni się wiele od innych mąk. W 100 g produktu znajdziemy około 342 kcal. W około osiemdziesięciu czterech procentach składa się ona ze skrobi. W 100 g mąki znajdziemy także około 7 g białka. Mąka zawiera witaminy z grupy B, niewielkie ilości witaminy C, aminokwasy, a także minerały:

  • wapń,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • sód,
  • czy cynk.

W przeciwieństwie do mąk produkowanych ze zbóż, mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu.

Producenci często określają mąkę ziemniaczaną mianem skrobi ziemniaczanej, co nie jest do końca słuszne. Podstawową różnicą jest fakt, że skrobia produkowana jest ze świeżych ziemniaków, podczas gdy mąka produkowana jest z ziemniaków gotowanych. Po ugotowaniu ziemniaki są odwodniane, a w następnej kolejności miażdżone i mielone.

Kiedy porównamy mąkę ziemniaczaną ze skrobią, zauważymy, że jest ona znacznie cięższa.

Zastosowanie mąki ziemniaczanej

Mąka ziemniaczana jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Piecze się z niej chleb, bułki czy ciasta. Jest także używana do wyrobu popularnych placków ziemniaczanych i klusek śląskich. Przy jej pomocy z łatwością zagęścimy zupy, czy sosy.

Innym powszechnym sposobem na wykorzystanie mąki ziemniaczanej jest produkcja domowych kisieli i budyniów.

Przemysł włókienniczy wykorzystuje mąkę ziemniaczaną do wykańczania tkanin. Dzięki niej podnoszą się walory użytkowe materiałów.

Mąka ta znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym, gdzie jest używana między innymi do produkcji klejów. Przemysł papierniczy używa jej jako wypełniacza, który sprawia, że papier nabiera gładkości. Z kolei w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jest ona cennym elementem pudrów, a także substancją wypełniającą tabletki.

Mąka ziemniaczana w kosmetyce

Produkowana z ziemniaków mąka znajduje wiele zastosowań kosmetycznych. Można zrobić z niej krochmal, który łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Mąka ziemniaczana chroni skórę przed nadmiernym poceniem, zapobiega otarciom, przyspiesza regenerację naskórka. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry. Uniwersalna mąka bardzo dobrze sprawdzi się także jako zagęszczacz kosmetyków domowej produkcji. Możemy dodawać jej na przykład do maseczek.

Co ciekawe można wykorzystać ją także do pielęgnacji włosów. Sprawdzi się jako suchy szampon, który poprawi wygląd nieumytych włosów. Jest ona skuteczna ze względu na fakt, że ma zdolność wchłaniania nadmiaru sebum. Jeżeli nie mamy czasu na umycie włosów, ale zależy nam na schludnym wyglądzie, nasypmy odrobinę mąki ziemniaczanej na skórę głowy, a następnie rozczeszmy włosy drobnym grzebieniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here