Łosoś z frytkami to danie, które znakomicie sprawdzi się na piątkowy obiad. Jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej lub po prostu staramy się dobrze odżywiać, możemy przygotować go w wersji fit. Zamiast tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu, wybierzmy bataty, które doskonale się prezentują i bardzo dobrze smakują pieczone. Jak przygotować łososia z frytkami krok po kroku?
Łosoś z frytkami w wersji fit – lista zakupów
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali:
- fileta z łososia,
- łyżki soku z cytryny,
- jednego batata,
- kilku liści ulubionej sałaty,
- soli i pieprzu do smaku,
- łyżeczki oliwy z oliwek.
Do łososia warto jest przygotować aromatyczny sos. Do jego wykonania będą nam potrzebne:
- trzy łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka soku z cytryny,
- jeden ząbek czosnku,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Łosoś z frytkami – przygotowanie
Rybę należy opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie skropić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie dobrze jest go odłożyć do lodówki na około pół godziny.
Słodkie ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki (kształt i wielkość frytek zależą od naszych upodobań). Następnie polewamy je oliwą, możemy również dodać do nich odrobinę soli (nie jest to konieczne, niektórzy lubią dodawać soli już po upieczeniu, inni całkowicie z niej rezygnują). Piekarnik nagrzewamy do temperatury dwustu dwudziestu stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozkładamy na niej bataty. Pieczemy je około trzydziestu minut (jeżeli do tego czasu nie będą miękkie, pieczemy dłużej).
W tym samym piekarniku pieczemy również rybę (czas pieczenia łososia powinien być o dziesięć minut krótszy).
Kiedy ryba i frytki będą się piekły, możemy zająć się przygotowaniem sosu do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki bazylii kroimy na drobne kawałki, następnie łączymy je z jogurtem naturalnym, dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Łososia i frytki podajemy z sałatą i polewamy sosem.
Łosoś z frytkami w wersji fit – wartości odżywcze
Łosoś to powszechnie znana i ceniona ryba. Lubimy go nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również bogatych właściwości odżywczych. Jest on znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ryba ta posiada działanie przeciwzakrzepowe, pomaga również obniżyć ciśnienie tętnicze, przez co może zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca i układu krążenia.
Łosoś ma działanie przeciwzapalne, może też hamować rozwój alergii. Wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego (może nawet zapobiegać depresji). Zmniejsza tempo rozwoju cukrzycy typu II, ma też pozytywny wpływ na kondycję skóry.
Dobroczynny wpływ na zdrowie mają także baraty, które są źródłem cennego beta-karotenu, błonnika, witamin z grupy B, witaminy C i E. Dostarczają nam one ponadto takich minerałów jak potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarka, żelazo czy jod. Bataty wspierają odporność, mają pozytywny wpływ na wzrok i skórę, chronią przed nowotworami, mogą też zmniejszać insulinoodporność.