Kuchnia angielska – charakterystyka, popularne potrawy, przepisy

0
18
kiełbaski, fasola, jajko, bekon

Kuchnia angielska wielu osobom kojarzy się z niezdrowym jedzeniem i mało wyrazistym smakiem. Dla wielu Anglików jedzenie ma służyć przede wszystkim zaspokojeni głodu, dlatego nie czują oni potrzeby celebrowania posiłków. Choć z pozoru ich kuchnia wydaje się mało atrakcyjna, warto przyjrzeć się jej bliżej. Należy mieć również świadomość, że kuchnia ta stale się zmienia. Ewolucja ta jest spowodowana silnymi wpływami obcych kultur.

Styl żywienia w Wielkiej Brytanii

Śniadania w stylu angielskim są znane na całym świecie. Trzeba przyznać, że nie należą one do najzdrowszych. Są bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne, jednak na wiele godzin zaspokajają głód. Początek dnia to dla Anglików najlepsza pora na spożywanie:

  • jajek,
  • smażonego boczku,
  • tostów,
  • fasoli,
  • pomidorów,
  • i kiełbasek.

Taki posiłek popija się najczęściej sokiem lub herbatą.

Południe to czas na zjedzenie drugiego śniadania, które najczęściej jest słodkie. Może być to na przykład kawałek apple pie, czyli zapiekanego placka jabłkowego

Pomiędzy trzynastą a czternastą przychodzi pora na lunch, choć nie jest on obowiązkowy.

Godzina siedemnasta to tzw. Five O’clock, czyli czas picia popołudniowej herbaty. Dawniej był to szeroko kultywowany zwyczaj, dziś zaczyna on stopniowo zanikać.

Wieczorem spożywa się podwieczorek, a także kolację, która składa się często z dwóch dań.

Popularne potrawy w kuchni angielskiej

Fish and chips to znak rozpoznawczy kuchni angielskiej (zaraz po typowym angielskim śniadaniu) i jeden z pierwszych fast foodów. Ryba z frytkami to danie, które bardzo często zamawiane jest na wynos i jedzone w biegu. Tradycyjnie jest ono zawijane w gazetę.

Kolejną potrawą, która kojarzy się nam z kuchnią angielską jest pudding, czyli deser, który za bardzo przypomina dobrze znany nam budyń, jednak jest znacznie gęstszy. Do jego przygotowania używa się kaszy manny, mleka, mąki, jaj. W czasie świąt podaje się Christmas Pudding, czyli typowy pudding z dodatkiem brandy i bakalii.

Apple pie to tarta z dodatkiem jabłek, która bardzo często podawana jest z bitą śmietaną lub lodami. Ciasto to spożywane jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cottage pie, czyli zapiekanka mięsna to kolejne typowe dla kuchni brytyjskiej danie. Tradycyjnie potrawę tę przygotowywano by zagospodarować nadwyżki mięsa. Do cottage pie używa się najczęściej mięsa wołowego.

Sunday roast to jedno z tradycyjnych dań obiadowych, które zgodnie z tradycją serwuje się w niedzielę wczesnym popołudniem. Składa się ono z pieczonego mięsa (wołowiny, baraniny, kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny), ziemniaków z różnymi dodatkami – zazwyczaj warzywami.

Przepis na fish and chips

Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy przygotować prosty, a jednocześnie szybki posiłek – wypróbujmy fish and chips.

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • wybranej ryby,
  • ziemniaków,
  • bułki tartej,
  • oleju,
  • oliwy z oliwek,
  • jajka,
  • ulubionych ziół,
  • soli,
  • pieprzu.

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, następnie smarujemy je oliwą z oliwek i obtaczamy w ziołach. Można odstawić je na kilkadziesiąt minut, żeby przesiąknęły aromatem przypraw. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Czas pieczenia to zazwyczaj pół godziny, choć pamiętajmy, że wiele zależy tu od wielkości ziemniaków.

Rybę dokładnie czyścimy, posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie obtaczamy ją w jajku i bułce tartej. Filety kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju i smażymy z dwóch stron, do momentu aż się zarumienią.

Fish and chips dobrze komponuje się z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here