Jedzenie owadów – czy owady są zdrowe

0
60

Większości osób żyjących w Polsce jedzenie owadów wydaje się czymś niedorzecznym. Na samą myśl odczuwamy niesmak. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, że były one obecne w diecie naszych przodków już od czasów prehistorycznych. Co więcej nawet dziś stanowią one ważny element diety niemal osiemdziesięciu procent ludzi na całym świecie. Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Właściwości odżywcze owadów

Niektórzy dietetycy są zdania, że owadami warto jest się zainteresować, gdyż wiele z nich posiada cenne dla ludzkiego zdrowia wartości odżywcze. Jest to istotne między innymi ze względu na fakt, że populacja ludzi cały czas się zwiększa, podczas gdy zasoby na Ziemi są ograniczone. W efekcie pojawia się problem głodu.

Nie wszystkie owady nadają się do jedzenia, jednak współcześnie wiemy o co najmniej dwóch tysiącach jadalnych gatunków, które różnią się między sobą smakiem i wartościami odżywczymi.

Owady dostarczają nam dobrze przyswajalnego białka, witamin (przede wszystkim duże ilości witamin z grupy B) i minerałów (zawierają pokaźne ilości wapnia, cynku i żelaza), a także tłuszczów, bez których nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Ze względu na swoje właściwości owady mogą stanowić doskonały zamiennik dla mięsa, ryb, czy owoców morza. Spożycie już 100 g larw jedwabnika pozwala zaspokoić zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na najważniejsze minerały.

Chitynowy pancerz owadów nie jest trawiony w ludzkim układzie pokarmowym, przez co spełnia taką samą rolę jak błonnik. Dzięki niemu nasze jelita pracują sprawnie, unikamy dolegliwości trawiennych takich jak wzdęcia, czy zaparcia.

Dlaczego hodowla owadów cieszy się na świecie popularnością?

Owady są powszechnie hodowane w wielu miejscach na świecie. Ich hodowla jest tańsza niż hodowla zwierząt, nie obciąża też środowiska w takim stopniu jak hodowla zwierząt. Dodatkowo wymaga znacznie mniej pracy (owady rozmnażają się szybko, a dodatkowo zużywają małe ilości wody, zajmują niewiele miejsca). Owady hodowlane są produktami ekologicznymi, które korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. Zamieniając mięso na owady spożywamy mniej tłuszczu, co zdecydowanie ułatwia zachowanie prawidłowej masy ciała.

Które owady nadają się do jedzenia?

Przy wyborze jadalnych owadów ludzie kierują się przede wszystkim walorami smakowymi, ważne są też wartości odżywcze. Najchętniej spożywanymi owadami są chrząszcze – stanowią one około trzydziestu procent wszystkich jadalnych insektów. Nieco mniejszym, choć także dużym powodzeniem cieszą się gąsienice (osiemnaście procent). W menu uwzględniane są również mrówki, pszczoły, osy, koniki polne, termity, świerszcze i szarańcza.

Termity cieszą się szczególną popularnością w Kenii, gdzie przed spożyciem suszy się je na słońcu. Są one dość kaloryczne (w 100 g znajduje się średnio 610 kcal), są bogate w białko i tłuszcz. Ludy afrykańskie często spożywają także motyle (w tym również larwy i poczwarki tych insektów).

W Ameryce Południowej chętnie sięga się po mrówki (mrówki grzybiarki), które przed spożyciem muszą być poddane obróbce termicznej. Do jedzenia podobno nadają się także jaja mrówek, które nazywane są nawet meksykańskim kawiorem.

W Tajlandii bardzo popularnym przysmakiem jest smażona szarańcza, które według swoich zwolenników w smaku przypomina kurczaka. 

Z kolei japońskie sklepy oferują takie przysmaki jak kandyzowane koniki polne.

W Malezji jada się smażone larwy ryjkowców, które w smaku mają przypominać bekon. Natomiast mieszkańcy pobliskiej Kambodży gustują w tarantulach smażonych na głębokim tłuszczu.

Owady w polskiej kuchni

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że owady znajdują się w produktach, które spożywamy na co dzień. Przykładem może być choćby koszenila (kwas karminowy, E120), czyli barwnik spożywczy, który dodaje się do wypieków, sosów, mięs, jogurtów, napojów alkoholowych, nadzienia do ciast. Kwas karminowy produkuje się z wysuszonych i zmielonych owadów (czerwce kaktusowe).

Owady są składnikiem również takich produktów jak czekolada, czy masło orzechowe.

Możemy również kupić lizaki z karaluchami, świerszczami, mrówki w czekoladzie, choć tego typu produkty sprzedawane są raczej w formie ciekawych gadżetów niż produktów spożywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here