Home zdrowie Kwas karminowy (E120) – czym jest, gdzie występuje, jak wpływa na nasze...

Kwas karminowy (E120) – czym jest, gdzie występuje, jak wpływa na nasze zdrowie

0

Kwas karminowy nazywany również karminą, koszenilą, oznaczany jako E120 jest naturalnym, ciemnoczerwonym barwnikiem. Choć w Polsce jest powszechnie stosowany, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że pozyskuje się go z wysuszonych, a następnie zmielonych owadów nazywanych czerwcami kaktusowymi. Do pozyskiwania barwnika używane są również czerwce polskie (koszenila z czerwców polskich była jednym z ważniejszych towarów eksportowych w Rzeczypospolitej Obojga Narodów).

Zaletą karminy jest to, że nawet pomimo upływu czasu jej intensywny kolor nie blaknie. Wykazuje ona zwiększoną odporność na działanie światła, skrajnych temperatur i utleniania. Do wyprodukowania jednego kilograma barwnika potrzeba około stu pięćdziesięciu tysięcy owadów.

Kwas karminowy a zdrowie

Koszenila oznaczana jest jako E120, a wszystkie składniki produktów rozpoczynające się symbolem E budzą nasz niepokój. Czy również i w tym wypadku powinniśmy czuć się zaalarmowani? Kwas karminowy może zawierać zanieczyszczenia, które są zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia. Niekiedy wywołują:

  • katar sienny,
  • pokrzywkę,
  • a w skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Sam E120 nie jest toksyczny, nie przyczynia się również do powstawania nowotworów. Ze względu na zanieczyszczenia jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 mg na kilogram masy ciała. Stosowanie kwasu karminowego odradzane jest astmatykom, a także osobom uczulonym na salicylany.

E120 – gdzie występuje?

Współcześnie kwas karminowy wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym – znajdziemy go między innymi w:

  • szamponach do włosów,
  • kolorowych szminkach,
  • tuszach do rzęs,
  • czerwonych cieniach do powiek.

Kwas karminowy jest popularnym składnikiem napojów alkoholowych – znajdziemy go między innymi w drinku Americano.

W przemyśle spożywczym koszenila wykorzystywana jest do produkcji:

  • sosów,
  • nadzienia do ciast,
  • jogurtów,
  • marmolad,
  • słodyczy,niektórych odmian sera Cheddar.

Kwasu karminowego bardzo często używa się do barwienia otoczki tabletek.

4.7/10 - (2 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version