Kwas karminowy (E120) – czym jest, gdzie występuje, jak wpływa na nasze zdrowie

0
93

Kwas karminowy nazywany również karminą, koszenilą, oznaczany jako E120 jest naturalnym, ciemnoczerwonym barwnikiem. Choć w Polsce jest powszechnie stosowany, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że pozyskuje się go z wysuszonych, a następnie zmielonych owadów nazywanych czerwcami kaktusowymi. Do pozyskiwania barwnika używane są również czerwce polskie (koszenila z czerwców polskich była jednym z ważniejszych towarów eksportowych w Rzeczypospolitej Obojga Narodów).

Zaletą karminy jest to, że nawet pomimo upływu czasu jej intensywny kolor nie blaknie. Wykazuje ona zwiększoną odporność na działanie światła, skrajnych temperatur i utleniania. Do wyprodukowania jednego kilograma barwnika potrzeba około stu pięćdziesięciu tysięcy owadów.

Kwas karminowy a zdrowie

Koszenila oznaczana jest jako E120, a wszystkie składniki produktów rozpoczynające się symbolem E budzą nasz niepokój. Czy również i w tym wypadku powinniśmy czuć się zaalarmowani? Kwas karminowy może zawierać zanieczyszczenia, które są zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia. Niekiedy wywołują:

  • katar sienny,
  • pokrzywkę,
  • a w skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Sam E120 nie jest toksyczny, nie przyczynia się również do powstawania nowotworów. Ze względu na zanieczyszczenia jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 mg na kilogram masy ciała. Stosowanie kwasu karminowego odradzane jest astmatykom, a także osobom uczulonym na salicylany.

E120 – gdzie występuje?

Współcześnie kwas karminowy wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym – znajdziemy go między innymi w:

  • szamponach do włosów,
  • kolorowych szminkach,
  • tuszach do rzęs,
  • czerwonych cieniach do powiek.

Kwas karminowy jest popularnym składnikiem napojów alkoholowych – znajdziemy go między innymi w drinku Americano.

W przemyśle spożywczym koszenila wykorzystywana jest do produkcji:

  • sosów,
  • nadzienia do ciast,
  • jogurtów,
  • marmolad,
  • słodyczy,niektórych odmian sera Cheddar.

Kwasu karminowego bardzo często używa się do barwienia otoczki tabletek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here