Por jest bardzo aromatycznym warzywem o właściwościach rozgrzewających. Jest bogaty w witaminy i minerały, a jego walory lecznicze doceniano już w starożytności. Warzywo to warto spożywać przez cały rok. Nie można zapominać o nim zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy większość z nas ma skłonności do przeziębień. Znakomitym pomysłem na wykorzystanie pora w kuchni jest przygotowanie z niego wyśmienitej zupy, która będzie odpowiednia również dla osób odchudzających się. Poniżej przepis.
Dietetyczna zupa z pora – jakie składniki będą nam potrzebne?
Do wykonania zupy z pora potrzebujemy:
- jednego pora,
- trzech ziemniaków,
- dwóch marchewek,
- jednej cebuli,
- dwóch ząbków czosnku,
- kilku listków bazylii,
- korzenia pietruszki,
- około półtora litra bulionu (sprawdzi się zarówno warzywny, jak i drobiowy),
- dwóch łyżek jogurtu naturalnego,
- jednej łyżeczki masła,
- trzech listków laurowych,
- soli i pieprzu do smaku.
Dietetyczna zupa z pora krok po kroku
Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia pora. Ważne, żeby odciąć ciemnozielone liście i pozostawić biała i jasnozieloną jego część. Cebulę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pora, cebulę i czosnek, a następnie dusimy do chwili, kiedy warzywa staną się miękkie.
Marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przekładamy na patelnię, gdzie dusi się por. Dodajemy liście laurowe, sól i pieprz. Następnie całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Kiedy wszystkie warzywa staną się miękkie dodajemy do nich liście bazylii. Pod koniec wyjmujemy z naszej zupy liście laurowe i przekładamy ją do blendera. Następnie blendujemy ją na gładką masę.
Przed podaniem dodajemy do zupy jogurt naturalny. Możemy ozdobić ją listkami bazylii i podać z grzankami lub pełnoziarnistym pieczywem.
Zupa krem z pora znakomicie smakuje po odgrzaniu. Należy przechowywać ją w lodówce, a jogurt dodawać bezpośrednio przed podaniem.