Jak zrobić zdrową i dietetyczną zupę z pora?

0
6
por, zupa krem

Por jest bardzo aromatycznym warzywem o właściwościach rozgrzewających. Jest bogaty w witaminy i minerały, a jego walory lecznicze doceniano już w starożytności. Warzywo to warto spożywać przez cały rok. Nie można zapominać o nim zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy większość z nas ma skłonności do przeziębień. Znakomitym pomysłem na wykorzystanie pora w kuchni jest przygotowanie z niego wyśmienitej zupy, która będzie odpowiednia również dla osób odchudzających się. Poniżej przepis.

Dietetyczna zupa z pora – jakie składniki będą nam potrzebne?

Do wykonania zupy z pora potrzebujemy:

  • jednego pora,
  • trzech ziemniaków,
  • dwóch marchewek,
  • jednej cebuli,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • kilku listków bazylii,
  • korzenia pietruszki,
  • około półtora litra bulionu (sprawdzi się zarówno warzywny, jak i drobiowy),
  • dwóch łyżek jogurtu naturalnego,
  • jednej łyżeczki masła,
  • trzech listków laurowych,
  • soli i pieprzu do smaku.

Dietetyczna zupa z pora krok po kroku

Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia pora. Ważne, żeby odciąć ciemnozielone liście i pozostawić biała i jasnozieloną jego część. Cebulę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pora, cebulę i czosnek, a następnie dusimy do chwili, kiedy warzywa staną się miękkie.

Marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przekładamy na patelnię, gdzie dusi się por. Dodajemy liście laurowe, sól i pieprz. Następnie całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Kiedy wszystkie warzywa staną się miękkie dodajemy do nich liście bazylii. Pod koniec wyjmujemy z naszej zupy liście laurowe i przekładamy ją do blendera. Następnie blendujemy ją na gładką masę.

Przed podaniem dodajemy do zupy jogurt naturalny. Możemy ozdobić ją listkami bazylii i podać z grzankami lub pełnoziarnistym pieczywem.

Zupa krem z pora znakomicie smakuje po odgrzaniu. Należy przechowywać ją w lodówce, a jogurt dodawać bezpośrednio przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here