Dieta ziemniaczana nie jest kolejną dietą cud, dzięki której można schudnąć piętnaście kilo w tydzień. Jest ona znana od dawna, a oferują ją przede wszystkim szpitale pacjentom zmagającym się z chorobami nerek. Na jakich zasadach opiera się dieta ziemniaczana? Kto może na niej skorzystać? Jakie są wady i zalety takiego sposobu odżywiania? Kto nie powinien stosować tego typu diety?
Zasady diety ziemniaczanej
Pierwotnie dieta ziemniaczana została zaplanowana w taki sposób, żeby dostarczać nam od 1700 do 2000 kalorii w ciągu dnia. Nie była to więc typowa dieta redukcyjna. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tego sposobu odżywiania są ziemniaki. Każdego dnia należy spożyć kilogram tych warzyw.
Celem prezentowanego modelu odżywiania miała być ochrona nerek, dlatego ważne było ograniczenie spożycia białka do minimum. Głównym źródłem białka są w tym przypadku ziemniaki.
Oprócz ziemniaków osoba na diecie mogła pozwolić sobie na 120 g masła (można je ewentualnie zastąpić olejami roślinnymi). Urozmaicenie diety to owoce i warzywa w ilości 300 g dziennie. Dodatkowo zalecane jest spożycie 50 g cukru, który może zostać zastąpiony innymi słodkimi produktami – na przykład dżemami. Możliwe jest również użycie mąki ziemniaczanej w formie zagęstnika do potraw.
Osoba na diecie musiała zjeść przynajmniej dwa posiłki dziennie, które składały się z ziemniaków.
Twórcy diety dopuszczali spożycie jednej lub dwóch porcji fermentowanych napojów mlecznych, takich jak na przykład:
- kefiry,
- maślanki,
- jogurty naturalne,
- czy zsiadłe mleko.
Inne dopuszczalne przekąski to orzechy, biszkopty lub herbatniki.
Sposób na ziemniaki
Podczas kuracji leczniczej nie jest konieczne ograniczanie się do ziemniaków gotowanych w mundurkach, choć bez wątpienia są one najzdrowsze. Pacjent stosujący dietę ziemniaczaną mógł sobie pozwolić na:
- frytki smażone na tłuszczu,
- placki ziemniaczane,
- kopytka,
- knedle,
- pyzy,
- zapiekanki z warzyw i ziemniaków,
- a także wiele innych potraw, których bazą są ziemniaki.
W trakcie kuracji ziemniaczanej ważne jest pamiętanie o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Idealnym w tym przypadku napojem będzie woda mineralna – dobrze jest wybierać te wysoko zmineralizowane. Wybierając wodę warto się upewnić, że zawiera ona wapń. Jest on szczególnie potrzebny, gdyż ten sposób odżywiania może doprowadzić do niedoborów tego pierwiastka.
Dla kogo przeznaczona jest dieta ziemniaczana?
Lecznicza dieta ziemniaczana jest dedykowana przede wszystkim osobom, które cierpią na rozmaite schorzenia nerek. Jeszcze do niedawna była ona często proponowana chorym przez szpitale. Zalecano ją pacjentom cierpiącym na szczególnie ostre i przewlekłe schorzenia. Nie miała ona na celu wyleczenia, a jedynie przedłużenie życia pacjenta. Współcześnie odchodzi się od tego typu diety, gdyż jej wpływ na zdrowie jest mocno dyskusyjny.
Dieta ziemniaczana współcześnie
Obecnie wiele osób decyduje się na zastosowanie diety ziemniaczanej nie w celu ochrony nerek, ale zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Cel diety się zmienił, co pociągnęło za sobą obniżenie wartości kalorycznej posiłków. Odchudzająca dieta ziemniaczana zakłada spożycie nie więcej niż 1200 kcal w ciągu dnia.
Jako, że jest to niedoborowy sposób odżywiania, dieta nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie. Dopuszczalne jest jednak jej powtarzanie nawet co cztery tygodnie.
Dużej zmianie uległy sposoby przygotowywania ziemniaków. Zakazano smażenia na głębokim tłuszczu, z menu wyeliminowano frytki, knedle i pyzy. Ziemniaki powinny być pieczone w mundurkach, ewentualnie gotowane na parze, co pozwala na zachowanie większości ich wartości odżywczych.
Odchudzająca dieta ziemniaczana – jakich efektów możemy się spodziewać?
Twórcy odchudzającej diety ziemniaczanej przekonują, że dzięki niej można schudnąć nawet trzy kilogramy w ciągu czternastu dni. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę, że to ile schudniemy zależy przede wszystkim od:
- tempa naszego metabolizmu,
- wagi wyjściowej,
- a także płci,
- wieku,
- stopnia aktywności.
Wady i zalety diety ziemniaczanej
Kuracja odchudzająca oparta na ziemniakach jest dietą niedoborową, gdyż nie jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej jadłospis jest bardzo monotonny, co może być poważną przeszkodą w odchudzaniu. Po dwóch tygodniach takiego odżywiania nasz metabolizm spowalnia. Kuracja ta niemal zawsze kończy się efektem jojo, czyli znacznym przybraniem na wadze krótko po zakończeniu odchudzania.
Za zaletę diety ziemniaczanej można uznać fakt, że pomaga ona oczyścić organizm z toksyn. Za jej sprawą możemy również schudnąć, choć należy liczyć się z tym, że utrata wagi jest krótkotrwała i wiąże się z usuwaniem z organizmu wody i spalaniem mięśni. Tkanka tłuszczowa pozostaje niemal nietknięta.
Przeciwwskazania do stosowania diety ziemniaczanej
Kontrowersyjna dieta nie jest odpowiednia dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży, a także kobiet karmiących piersią. Powinny zrezygnować z niej osoby starsze, a także kobiety przechodzące menopauzę, gdyż niedoborowy jadłospis zwiększa ryzyko zachorowania na osteoporozę.