Dieta specyficznych węglowodanów (SCD) – charakterystyka, zasady, efekty

0
12

Dieta specyficznych węglowodanów (SCD) została stworzona specjalnie z myślą o osobach chorujących na celiakię, a także inne choroby, które wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Istotne jest, że celem tej diety nie jest odchudzanie, a poprawa stanu zdrowia. Jakie są zasady diety specyficznych węglowodanów?

Dieta specyficznych węglowodanów – charakterystyka

Początki diety specyficznych węglowodanów (SCD) sięgają lat dwudziestych dwudziestego wieku. Jej autorką jest dr Sidney Valentine Haas. Dieta zdobyła większą popularność w latach osiemdziesiątych, kiedy zaczęto powszechnie stosować ją u osób cierpiących na celiakię i choroby jelit. Najważniejszą zasadą diety specyficznych węglowodanów jest konieczność wyeliminowania z menu węglowodanów złożonych – jest więc ona dietą eliminacyjną. Dieta SCD opiera się na założeniu, że osoby z celiakią i chorobami jelit nie posiadają enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie węglowodanów złożonych. W efekcie spożywanie takich produktów może doprowadzić do przerostu groźnych bakterii w jelicie cienkim, co wiąże się z wieloma przykrymi efektami ubocznymi. Stosowanie diety specyficznych węglowodanów powoduje regenerację jelit i umożliwia ich prawidłowe funkcjonowanie. 

Dieta specyficznych węglowodanów – wskazania

Dieta specyficznych węglowodanów polecana jest osobom chorym na celiakię, ale też chorobę Leśniewskiego-Crohna, zapalenie jelita grubego, zapalenie uchyłków jelita, zespół jelita drażliwego, przewlekłe biegunki, zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO).

Dzięki zastosowaniu tej diety zmniejszają się stany zapalne w organizmie. Odbudowie ulega również mikroflora jelitowa.

Zasady diety specyficznych węglowodanów

Dieta SCD jest dietą eliminacyjną. Zakłada ona wykluczenie węglowodanów złożonych, a także produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Konieczne jest wyeliminowanie z menu pełnoziarnistego pieczywa, gruboziarnistych kasz, razowego makaronu, brązowego ryżu. Są to produkty powszechnie uznawane za zdrowe, jednak osobom z powyższymi dolegliwościami mogą poważnie zaszkodzić.

Zakazane jest spożywanie żywności zawierającej gluten i laktozę. Ważną w rolę w manu odgrywają węglowodany proste. 

Dieta specyficznych węglowodanów – co jeść

Analizując jadłospis diety SCD można dojść do wniosku, że jest ona podobna do popularnej w ostatnich latach diety paleo.

Produkty, które można spożywać bez obaw o dolegliwości ze strony układu trawiennego to mięso i ryby. Możemy wybierać również pomiędzy różnymi odmianami fasoli – fasolą czerwoną, adzuki, jaś, fasolą białą.

Choć produkty zawierające laktozę są wykluczone, można spożywać nabiał, który jej nie zawiera. Dietę możemy uzupełnić o mleko i jogurty bez laktozy, kefiry, czy sery. Dopuszczalne jest używanie masła.

Ze względu na problemy z florą jelitową wskazane jest jedzenie żywności zawierającej duże ilości bakterii probiotycznych – kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, innych kiszonych warzyw, a także jogurtu wodnego.

Dieta powinna obfitować w warzywa, które zawierają ogromne ilości witamin i minerałów, a także niezbędnych dla zachowania zdrowia antyoksydantów. Jednocześnie należy pamiętać o konieczności wykluczenia takich warzyw jak bataty, ziemniaki, groszek, pasternak – mogą nam one zaszkodzić, gdyż zawierają duże ilości skrobi.

Możemy pozwolić sobie na słodkości w postaci miodu, czy bardzo dojrzałych owoców. 

Witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą nam migdały, orzechy, pestki i nasiona. Należy spożywać je regularnie w umiarkowanych ilościach.

Dieta SCD – czego unikać?

Podczas stosowania diety specyficznych węglowodanów należy bezwzględnie unikać spożywania żywności wysoko przetworzonej. W trosce o swoje zdrowie rezygnujemy z dań typu fast food, słodyczy, słonych przekąsek (typu chipsy), słodzonych soków i napojów gazowanych.

Jeżeli chodzi o mięso – można spożywać tylko to jak najmniej przetworzone. Z tego względu rezygnujemy z wędlin, kiełbas, parówek, pasztetów, itp.

Konieczna jest rezygnacja z produktów zawierających gluten, dlatego z menu musimy wykluczyć większość pieczywa. Przy tego rodzaju diecie zaleca się nawet eliminację wszystkich zbóż – rezygnujemy też z kaszy jaglanej, która nie zawiera glutenu.

Niedopuszczalne jest spożywanie nabiału zawierającego laktozę. Na liście produktów zakazanych znajduje się również kakao.

Przeciwwskazania do stosowania diety specyficznych węglowodanów

Osoby zainteresowane dietą SCD muszą zdawać sobie sprawę, że nie jest to typowa dieta odchudzająca, a program żywieniowy mający na celu poprawę naszego zdrowia. Choć bardzo prawdopodobne jest, że stosowanie się do jego zaleceń umożliwi też pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Niemniej jednak, jeżeli zależy nam przede wszystkim na zrzuceniu kilku kilogramów – istnieje wiele lepszych diet odchudzających.

Dieta specyficznych węglowodanów nie może być stosowana przez dzieci, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, a także osoby starsze i niedożywione.

Ten sposób odżywiania zakłada rezygnację z wielu wartościowych pokarmów, czego efektem mogą być niedobory ważnych substancji odżywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here