Dieta przy alergii na nikiel – zasady

0

Alergia na nikiel jest charakterystyczna szczególnie dla krajów wysokorozwiniętych. Nikiel jest to metal, z którym często mamy styczność, gdyż znajduje się wielu przedmiotach codziennego użytku – klamry od pasków, zegarki, opakowania produktów spożywczych. Osoby zmagające się z alergią na nikiel mogą wypróbować dietę, która pomoże złagodzić przynajmniej część ich dolegliwości.

Gdzie znajduje się nikiel?

Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy jak często mamy kontakt z niklem. Jest on obecny w wielu elementach naszej garderoby – między innymi w guzikach, zapięciach od biustonoszy, zegarkach, klamrach od pasków. Producenci dodają go niekiedy do kosmetyków. Nikiel jest obecny w farbach, którymi malujemy nasze ściany, akcesoriach kuchennych. Niestety dostaje się do naszego organizmu również z pożywieniem i wodą.

Nikiel jest obecny w wielu grupach produktów spożywczych. Pewne jego ilości znajdziemy w kaszy jaglanej, płatkach i otrębach owsianych, a także produktach z pełnego ziarna, tłuszczach roślinnych typu margaryna. Metal ten występuje w mięsie – zwłaszcza w podrobach, a także w rybach (duże ilości niklu mogą zawierać makrele, sardynki, tuńczyk, czy śledź) i owocach morza.

Od pierwiastka tego nie jest wolny nabiał – powinniśmy uważać szczególnie na sery topione. Kolejne produkty, w których może występować nikiel to keczup, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, ocet, drożdże. Jest on obecny także w produktach, które uznajemy za zdrowe przekąski – kakao, czekoladzie, migdałach, orzechach, a także pestkach słonecznika.

Nikiel może znajdować się w różnego rodzaju napojach, które spożywamy na co dzień. Osoby z alergią na ten metal powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu soków owocowych (szczególnie tych kwaśnych), ale też kawy, herbaty (zarówno czarnej, jak i zielonej), kakao, piwa i wina (największe stężenie niklu występuje w winie czerwonym).

Zawierają go także liczne owoce i warzywa. Największe ilości – wiśnie, ziarno soi, kukurydza. Nie są od niego wolne też banany, ananasy, brzoskwinie, gruszki, suszone śliwki, szparagi, sałata, brokuły, marchew, boćwina, cebula, papryka, chrzan, warzywa strączkowe, rabarbar, kapusta – włoska, pekińska, czerwona i biała, kalarepa.

Alergia na nikiel

Jak widać uniknięcie kontaktu z niklem jest bardzo trudne, o ile nie niemożliwe. 

Alergia na nikiel jest bardzo uciążliwa i występuje dość często, bo u co piątej osoby. Jej objawy występują zazwyczaj po upływie od dwunastu do czterdziestu ośmiu godzin po kontakcie z tym metalem. U osoby uczulonej pojawiają się grudkowo-pęcherzykowa wysypka, pokrzywka, nieżyt nosa, nudności i wymioty, zapalenie spojówek, a także objawy astmy.

Szczególnie narażone na wystąpienie alergii na nikiel są dzieci, kobiety, osoby uczulone także na inne metale (zwłaszcza kobalt, chrom i pallad), a także ludzie, którzy ze względu na charakter swojej pracy mają częsty kontakt z tym pierwiastkiem. W grupie zwiększonego ryzyka są między innymi kasjerzy (którzy mają częsty kontakt z monetami), maszyniści, konserwatorzy maszyn, osoby sprzątające, fryzjerzy.

Jak powinna wyglądać dieta przy alergii na nikiel?

Osoby cierpiące z powodu alergii na nikiel powinny stosować specjalną dietę. Zakłada ona przede wszystkim unikanie spożywania pokarmów zawierających duże ilości niklu.

Odpowiednia dieta powinna być jak najmniej przetworzona. Produkty nisko przetworzone zawierają bowiem znacznie mniejsze ilości niklu. Bardzo dobrą praktyką jest wybieranie żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych. Są one zdecydowanie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi i innymi toksynami. 

Osoba uczulona na nikiel musi zwracać szczególną uwagę na materiały, z których wykonane są opakowania produktów spożywczych (mogą one zawierać duże ilości niklu). Ich obowiązkiem jest także uważne czytanie etykiet przed spożyciem danego produktu.

Zaleca się, żeby dieta osoby uczulonej na nikiel była bogata w produkty zwierzęce i ich przetwory, a także nabiał. Zazwyczaj zawierają one mniejsze ilości tego pierwiastka.

Choć dieta nie pomoże się nam pozbyć alergii, może w znacznym stopniu złagodzić jej objawy. W większości wypadków konieczne jest jednak kontynuowanie leczenia farmakologicznego.

Ważne jest także to jakich naczyń używamy do gotowania potraw. Te wykonane ze stali nierdzewnej zawierają nikiel, który przedostaje się do pokarmów.

4.8/10 - (5 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here