Dieta czekoladowa bez wątpienia jest jedną z bardziej popularnych diet. Kto nie chciałby jeść codziennie pysznej czekolady i do tego chudnąć? Jakie są zasady diety czekoladowej? Jaki wpływ ma tego typu kuracja na nasze zdrowie?
Jakie właściwości ma czekolada?
Czekolada jest jednym z naszych ulubionych przysmaków. Cenimy ją za fantastyczny smak, a jednocześnie nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że posiada ona cenne właściwości odżywcze. Szczególnie zdrowa jest gorzka czekolada, która oprócz węglowodanów zawiera duże ilości magnezu (wspomaga on między innymi przewodnictwo komórek nerwowych), żelaza (bierze ono udział w produkcji czerwonych krwinek). W gorzkiej czekoladzie znajduje się dużo cennych dla naszego zdrowia flawonoidów. Związki te wspierają pracę układu immunologicznego (dzięki nim jesteśmy bardziej odporni na infekcje), obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed zlepianiem się płytek krwi.
Dzięki zawartości teobrominy gorzka czekolada stymuluje ośrodkowy układ nerwowy (jej działanie jest podobne do działania kofeiny), działa łagodnie moczopędnie, pobudza pracę nerek.
Ważnym składnikiem czekolady jest również fenylotylamina, która zaliczana jest do endorfin. Już spożycie niewielkiej jej ilości powoduje poprawę naszego nastroju.
Czekolada mleczna zawiera mleko, które dostarcza nam cennego wapnia i białka.
Dieta czekoladowa – zasady
Twórczyni diety czekoladowej – Ruth Moschner jest zdania, że czekolada (oczywiście w odpowiednich ilościach i w połączeniu w właściwymi produktami) nie tylko pomaga schudnąć, ale i jest w stanie zniwelować stres, który jest niemal nieodłącznym elementem diet odchudzających.
Najważniejszą zasadą diety czekoladowej jest spożywanie jedynie gorzkiej czekolady (warto jest wybierać taką, która zawiera 99% kakao). Ilość czekolady nie jest nieograniczona. W ciągu jednego dnia możemy zjeść jedynie 6 kostek (około 36 g). Po czekoladę należy sięgać przed śniadaniem, przed obiadem, a także około godziny 16 (jest to czas, kiedy poziom cukru w naszej krwi spada).
Jedzenie gorzkiej czekolady jest bardzo pomocne na diecie, gdyż zapewnia ona długotrwałe uczucie sytości. W efekcie nie mamy ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami.
Spożywanie gorzkiej czekolady to oczywiście nie wszystko. Bardzo ważne jest łączenie jej ze zdrową żywnością. Na diecie czekoladowej powinno się spożywać duże ilości warzyw, produkty zawierające błonnik (na przykład gruboziarniste kasze, czy pieczywo pełnoziarniste). Dania dobrze jest doprawiać takimi przyprawami jak cynamon, kardamon, imbir, czy chili (przyspieszają one spalanie tkanki tłuszczowej).
Oprócz 6 kostek gorzkiej czekolady nie można spożywać żadnych słodyczy.
Dieta czekoladowa – zalety
Dieta zawierająca gorzką czekoladę może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki obecności błonnika gorzka czekolada zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Może więc zapobiegać jego odkładaniu się w takich miejscach jak brzuch, uda, czy biodra.
Połączenie czekolady ze zdrowymi produktami (spożywanymi w umiarkowanych ilościach) może pozwolić nam schudnąć bez stresu i efektu jojo.
Czekolada zawiera wiele prozdrowotnych substancji, które wzmacniają naszą odporność i wspierają pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie czekolady może zmniejszyć poziom stresu, poprawić nasze funkcje umysłowe i sprawić, że na diecie będziemy czuć się dobrze.
Po spożyciu gorzkiej czekolady mamy więcej energii, dzięki czemu łatwiej jest nam podejmować aktywność fizyczną, która przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Często poprawia ona naszą kondycję psychiczną na tyle, że jesteśmy w stanie wygospodarować czas na przyrządzanie zdrowych posiłków.
Na diecie czekoladowej możemy schudnąć od 0,3 do 3 kilogramów tygodniowo (jest to uzależnione od tego co jemy oprócz czekolady, naszej wagi wyjściowej, płci, wieku, aktywności fizycznej, tempa przemiany materii).
Dieta czekoladowa może być dobrym wyborem dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez czegoś słodkiego. Umiejętnie skomponowana dieta sprawi, że nie będziemy czuć, że podczas odchudzania z czegoś rezygnujemy.
Na diecie czekoladowej nie musimy liczyć kalorii. Dla wielu osób zaletą będzie fakt, że mamy dużą swobodę jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków.
Dieta czekoladowa – wady
Zanim zdecydujemy się przejść na dietę czekoladową, musimy upewnić się, że nie jesteśmy uczuleni na kakao. W przypadku alergii stosowanie tego typu diety nie jest możliwe.
Dieta czekoladowa nie będzie odpowiednia dla miłośników czekolady, którzy czują, że nie uda się im poprzestać na 6 kostkach tego przysmaku. Czekolada (w tym również gorzka czekolada) jest produktem wysokokalorycznym, który spożywany w nadmiarze nie tylko nie pozwoli nam schudnąć, ale sprawi, że przytyjemy. Pamiętajmy też, że zawiera ona substancje, które działają uzależniająco.
Jedzenie gorzkiej czekolady przed śniadaniem i obiadem nie przyniesie dobrych efektów, jeżeli nasze posiłki nie będą oparte na pełnowartościowych, zdrowych produktach. Czekolada ma nam ułatwić odchudzanie, jednocześnie sama w sobie nie sprawi, że waga zacznie szybciej spadać.