Dieta bezglutenowa – zasady

0

Dieta bezglutenowa nie należy do najprostszych. Należy usunąć z jadłospisu produkty zawierające gluten, ale należy też zwrócić uwagę na te, które mają gluten ukryty. Postaram się dzisiaj odpowiedzieć na pytanie, jakie produkty są dozwolone, a które zakazane.

Podstawowym założeniem i jedyną zasadą diety bezglutenowej jest wykluczenie glutenu, który jest szczególnym rodzajem białka.

Znanym nam źródłem glutenu jest:

  • jęczmień
  • żyto
  • pszenżyto
  • orkisz
  • pszenica.

Może też występować w owsie, ponieważ istnieje ryzyko zanieczyszczenia upraw zbożami zawierającymi gluten.

Dieta bezglutenowa jest sprofilowana pod osoby z alergią na gluten lub celiakią. Pamiętajmy że nie jest to, to samo. Są to dwa odrębne schorzenia, odpowiedzialne za nietolerancję pokarmowe.
Prawdą jest, że w obu przypadkach należy wyeliminować gluten, jednak przy stwierdzeniu celiakii, dieta musi być przestrzegana dożywotnio. Natomiast standardowa alergia na gluten może zmniejszyć swoje oddziaływanie lub całkowicie ustąpić po pewnym czasie.

Dieta bezglutenowa – produkty, które można jeść bezpiecznie

Bezpiecznymi produktami są produkty z mąki:

  • kukurydzianej
  • sojowej
  • gryczanej
  • ryżowej
  • prosa
  • amarantusa
  • komosy ryżowej

Są to rośliny nie zawierające glutenu, zatem można je śmiało dodać do jadłospisu.

Można też korzystać z odpowiednio przetworzonych zbóż glutenowych:

  • orzechy
  • ciecierzyca
  • sezam
  • soczewica
  • kasza jaglana
  • siemię lniane
  • ziarna słonecznika
  • owies bezglutenowy

UWAGA! Mąka kukurydziana, gryczana oraz ryżowa mogą być zanieczyszczone glutenem ze względu na mielenie w tym samym młynie lub na skutek przetwarzania produktu w zakładzie, gdzie produkowane są też produkty glutenowe. Dlatego powinno się wybierać asortyment ze znakiem przekreślonego kłosa, jest to znak licencjonowany nad którym czuwa organizacja chorych na celiakię.

Dieta bezglutenowa – jadłospis

Należy na początku zapamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą.Kaloryczność produktów bezglutenowych wysoko przetworzonych jest zbliżona do standardowych odpowiedników. Dla przykładu, kromka chleba bezglutenowego ma ok 242 kcal, natomiast tradycyjna ok 254 kcal, bezglutenowy rogalik francuski ma 388 kcal, a tradycyjny 392kcal.

W naszym jadłospisie możemy śmiało wykorzystać:

  • jaja
  • mięso
  • ryby
  • owoce i warzywa
  • produkty mleczne
  • chleb oraz makaron bezglutenowy
  • ciastka ryżowe
  • chipsy kukurydziane
  • popcorn

Należy uważać na słodycze, jest jednak alternatywa:

  • cukier
  • dżem
  • miód
  • landrynki
  • ciasta i ciastka upieczone z produktów bezglutenowych
  • kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej
  • ciasta i ciastka ze znakiem przekreślonego kłosa

Alkohol przy diecie bezglutenowej

Białe alkohole są bezpieczne, należy jednak uważać na smakowe odpowiedniki. Albowiem może być w nich ukryty gluten za sprawą aromatów, barwników i wszelkich innych dodatkowych. Gluten może występować też w żubrówce lub gorzkiej żołądkowej jednak jest ilość jest dopuszczalna dla osób na diecie bezglutenowej. Należy jednak usunąć z jadłospisu piwo, w składzie którego znajduje się słód jęczmienny.

W najbliższych dniach pojawi się także tekst z ważnymi uwagami dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub zamierzają z niej skorzystać.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here