Chleb żytni – właściwości, jak upiec

0

Chleb upieczony z pełnoziarnistej mąki żytniej jest zdrowszy niż białe pieczywo. Jeżeli tylko możemy, upieczmy go samodzielnie. W ten sposób będziemy mieć pewność, że zawiera on tylko niezbędne, najwyższej jakości składniki. Jakie właściwości odżywcze ma chleb żytni? Jak upiec go samodzielnie?

Chleb żytni – właściwości

Chleb żytni jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na pracę ludzkiego układu nerwowego i nie tylko. Jest bogaty również w cynk.

Pieczywo z pełnoziarnistej mąki żytniej zawiera duże ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne i wspomaga odchudzanie. Błonnik na skutek kontaktu z wodą pęcznieje w żołądku i sprawia, że przez długi czas po jedzeniu odczuwamy sytość. Warto podkreślić również, że błonnik obecny w chlebie żytnim pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn. Toksyczne składniki są wydalane szybciej, a to oznacza, że ich kontakt ze ścianami jelita trwa znacznie krócej. Wszystko to sprawia, że ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego się zmniejsza.

100 g chleba żytniego dostarcza nam około 220 kcal, węglowodany złożone, 7 g białka i niewielkie ilości tłuszczu. Jest on więc idealnym dodatkiem do codziennego menu (nie tylko na diecie redukcyjnej).

Jak upiec chleb żytni?

Do przygotowania pysznego, a jednocześnie zdrowego chleba potrzebujemy:

  • 700 g mąki żytniej,
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 50 g świeżych drożdży (możemy je ewentualnie zamienić na jedną łyżkę suchych drożdży),
  • dwie łyżeczki miodu,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego,
  • niewielkiej ilości tłuszczu i mąki do przygotowania formy.

Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był zdrowszy, możemy dodać do niego siemienia lnianego, pestek dyni, nasion słonecznika, a nawet czarnuszki. W przypadku czarnuszki nie należy przesadzać z ilością, gdyż zdominuje ona smak pieczywa.

Chleb żytni – od czego zacząć?

Dwa rodzaje mąki dokładnie mieszamy w stalowej misce, dodajemy pół litra wody i po wyrobieniu gładkiej masy odstawiamy na kilkadziesiąt minut.

Kolejnym krokiem jest dodanie do masy szklanki letniej wody, drożdży i miodu. Całość należy dokładnie wymieszać (będzie znacznie szybciej, jeżeli użyjemy do tego celu miksera, choć nie jest to wymagane). Ciasto odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce – w tym czasie powinno ono znacznie zwiększyć swoją objętość.

Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Następnie blachę z ciastem należy ponownie odstawić na około pół godziny.

Piekarnik nastawiamy na dwieście pięćdziesiąt stopni. Wkładamy do niego ciasto i pieczemy około piętnaście, do dwudziestu minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do stu osiemdziesięciu stopni. Pieczemy je jeszcze przez około czterdzieści pięć minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb z blachy i studzimy.

Jak jeść chleb żytni?

Najpopularniejszym zastosowaniem chleba żytniego jest spożywanie go w formie kanapek z różnymi dodatkami. Jeszcze ciepły, świeżo upieczony znakomicie smakuje samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem dobrej jakości masła.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here