Banan i masło orzechowe, czyli pomysł na zdrowy deser

0
3

Banany i masło orzechowe to pyszne i zdrowe produkty, które możemy jeść osobno. Jednocześnie mogą one stanowić bazę do pysznych deserów. Podajemy kilka pomysłów na podwieczorek z masłem orzechowym i bananami w roli głównej.

Kasza jaglana z bananem i masłem orzechowym

Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i podwieczorek. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • niecałe pół szklanki kaszy jaglanej,
  • jedną szklankę mleka krowiego, ewentualnie roślinnego,
  • ulubione orzechy,
  • jednego banana (powinien być dojrzały),
  • jedną łyżkę soku z cytryny,
  • jedną łyżkę masła orzechowego, 
  • dwie łyżki syropu klonowego,
  • i jedną łyżkę soku z cytryny.

Przygotowanie zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy jaglanej (w przeciwnym wypadku będzie ona miała gorzki posmak). Dodajemy do niej mleko i gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około piętnastu minut.

Przygotowujemy sos z masła orzechowego: masło mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. 

Banany kroimy na półcentymetrowe plasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Kiedy kasza się ugotuje, przelewamy ją do miseczki, a następnie polewamy sosem z masła orzechowego i posypujemy ulubionymi orzechami.

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Jeżeli znudziło się nam jedzenie bananów, możemy przygotować z nich pyszny koktajl. Składniki, których będziemy potrzebowali to:

  • szklanka mleka (sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinne),
  • jedna łyżka masła orzechowego, 
  • jeden dojrzały banan.

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy na gładką masę. W przypadku kiedy koktajl jest dla nas zbyt gęsty, możemy dodać do niego więcej mleka. Z kolei gdy wydaje się nam za mało słodki, możemy dodać do niego miodu (polecamy miody jasne, gdyż charakteryzują się one delikatniejszym smakiem) lub cukru waniliowego.

Mus z bananem i masłem orzechowym

Czekoladowy mus z bananem i masłem orzechowym to świetny pomysł na zdrowy, wykwintny deser. Do jego przygotowania będą nam potrzebne:

  • dwa duże i dojrzałe banany,
  • try łyżki masła orzechowego (może być masło z orzeszków ziemnych lub inne),
  • trzy łyżki jogurtu greckiego,
  • dwie łyżki kakao,
  • wiórki kokosowe i czekoladowe do dekoracji.

Przygotowanie musu jest proste i błyskawiczne. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie przekładamy je do salaterek i dekorujemy wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Przed podaniem mus dobrze jest włożyć na pewien czas do lodówki. Jeżeli wydaje się nam zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę mleka.

Banany i masło orzechowe – dlaczego warto?

Banany należą współcześnie do najpopularniejszych owoców. Cenimy je za niepowtarzalne walory smakowe. Są one również znakomitym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne, by nasz układ nerwowy mógł działać prawidłowo. Są także źródłem witamin A, C, E i K. Zawierają duże ilości potasu, a także magnez, fosfor i wapń.

Masło orzechowe to z kolei źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego serca i mózgu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B i liczne związki mineralne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here