Banany i masło orzechowe to pyszne i zdrowe produkty, które możemy jeść osobno. Jednocześnie mogą one stanowić bazę do pysznych deserów. Podajemy kilka pomysłów na podwieczorek z masłem orzechowym i bananami w roli głównej.
Kasza jaglana z bananem i masłem orzechowym
Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i podwieczorek. Do jej przygotowania potrzebujemy:
- niecałe pół szklanki kaszy jaglanej,
- jedną szklankę mleka krowiego, ewentualnie roślinnego,
- ulubione orzechy,
- jednego banana (powinien być dojrzały),
- jedną łyżkę soku z cytryny,
- jedną łyżkę masła orzechowego,
- dwie łyżki syropu klonowego,
- i jedną łyżkę soku z cytryny.
Przygotowanie zaczynamy od dokładnego wypłukania kaszy jaglanej (w przeciwnym wypadku będzie ona miała gorzki posmak). Dodajemy do niej mleko i gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około piętnastu minut.
Przygotowujemy sos z masła orzechowego: masło mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
Banany kroimy na półcentymetrowe plasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Kiedy kasza się ugotuje, przelewamy ją do miseczki, a następnie polewamy sosem z masła orzechowego i posypujemy ulubionymi orzechami.
Koktajl bananowy z masłem orzechowym
Jeżeli znudziło się nam jedzenie bananów, możemy przygotować z nich pyszny koktajl. Składniki, których będziemy potrzebowali to:
- szklanka mleka (sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinne),
- jedna łyżka masła orzechowego,
- jeden dojrzały banan.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy na gładką masę. W przypadku kiedy koktajl jest dla nas zbyt gęsty, możemy dodać do niego więcej mleka. Z kolei gdy wydaje się nam za mało słodki, możemy dodać do niego miodu (polecamy miody jasne, gdyż charakteryzują się one delikatniejszym smakiem) lub cukru waniliowego.
Mus z bananem i masłem orzechowym
Czekoladowy mus z bananem i masłem orzechowym to świetny pomysł na zdrowy, wykwintny deser. Do jego przygotowania będą nam potrzebne:
- dwa duże i dojrzałe banany,
- try łyżki masła orzechowego (może być masło z orzeszków ziemnych lub inne),
- trzy łyżki jogurtu greckiego,
- dwie łyżki kakao,
- wiórki kokosowe i czekoladowe do dekoracji.
Przygotowanie musu jest proste i błyskawiczne. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie przekładamy je do salaterek i dekorujemy wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Przed podaniem mus dobrze jest włożyć na pewien czas do lodówki. Jeżeli wydaje się nam zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę mleka.
Banany i masło orzechowe – dlaczego warto?
Banany należą współcześnie do najpopularniejszych owoców. Cenimy je za niepowtarzalne walory smakowe. Są one również znakomitym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne, by nasz układ nerwowy mógł działać prawidłowo. Są także źródłem witamin A, C, E i K. Zawierają duże ilości potasu, a także magnez, fosfor i wapń.
Masło orzechowe to z kolei źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego serca i mózgu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B i liczne związki mineralne.
Lubisz banany? Pomyśl o diecie bananowej