Żywność konwencjonalna i ekologiczna – jakie są pomiędzy nimi różnice

0
4

Współcześnie w sklepach możemy kupić zarówno żywność ekologiczną, jak i konwencjonalną. Różnicą, która rzuca się w oczy jako pierwsza to znacznie wyższa cena produktów ekologicznych. Z czego ona wynika? Czy jest uzasadniona? Jakie są różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną?

Żywność konwencjonalna

Związany z postępem cywilizacyjnym rozwój rolnictwa skupiony jest na jak najszybszym wyprodukowaniu dużych ilości żywności. Co więcej żywność ta produkowana jest w taki sposób, żeby można ją było nabyć w niskich cenach. Osiągnięcie takich celów wymaga od producentów żywności pójścia na niejeden kompromis. Produkują one duże ilości taniej żywności, która pozwala nakarmić ogromne ilości ludzi. Jednocześnie jakość tych produktów pozostawia wiele do życzenia.

Wytwarzanie żywności na szeroką skalę wymaga używania syntetycznych nawozów, stosowania tanich pasz, konserwantów i rozmaitych dodatków do żywności. Żywność konwencjonalna jest coraz częściej modyfikowana genetycznie. W wielu wypadkach jest ona skażona metalami ciężkimi, które kumulują się w naszym organizmie.

Wadą tego typu produktów jest często niższa zawartość witamin i minerałów, gorsze walory smakowe (kupując jedzenie w supermarketach można odnieść wrażenie, że zostało ono pozbawione smaku i zapachu), a także to, że dość szybko się one psują.

Używanie konserwantów i dodatków do żywności może negatywnie odbijać się na naszym zdrowiu. Żywność konwencjonalna może być przyczyną alergii, a nawet o wiele poważniejszych chorób. Wybierając ją nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania naszego organizmu na niezbędne nam witaminy i minerały.

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna produkowana jest na znacznie mniejszą skalę. Współcześnie w Polsce istnieje około pięćset dwudziestu gospodarstwa ekologicznych. Uprawa roślin i hodowla zwierząt odbywa się w tych gospodarstwach metodami tradycyjnymi, przez co wymaga większej ilości czasu, a także nakładów finansowych. Żeby stała się opłacalna, ceny żywności muszą być wyższe.

Żeby gospodarstwo uzyskało miano ekologicznego musi spełniać szereg wymogów narzuconych przez prawo Unii Europejskiej. Są one również poddane ścisłej kontroli.

Zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych muszą być karmione tylko i wyłącznie ekologiczną paszą. Bardzo ważne jest również zapewnienie im odpowiednich warunków życia (ma to na celu obniżenie stresu).

Uprawa żywności ekologicznej wymaga stosowania jedynie ekologicznych nawozów. W gospodarstwach ekologicznych niedopuszczalne jest wykorzystywanie nawozów syntetycznych. Gleba może być wzbogacana jedynie kompostem lub obornikiem.

Rolnicy powinni dążyć do samowystarczalności gospodarstwa ekologicznego.

Jak odróżnić żywność ekologiczną od konwencjonalnej?

Współcześnie wielu konsumentów ma trudności z odróżnieniem żywności ekologicznej od konwencjonalnej. W większości sklepów mamy dostęp jedynie do żywności konwencjonalnej. Ze względu na jej niską cenę, wybiera ją większość Polaków. W wyniku tej sytuacji niektórzy z nas nie wiedzą jak pachnie i smakuje jedzenie produkowane metodami tradycyjnymi. Nieświadomi różnic wybieramy produkty, których wygląd, zapach i walory smakowe są zafałszowane. Należy zdawać sobie sprawę, że warzywa i owoce uprawiane na skalę przemysłową wyglądają i smakują dobrze, gdyż dodaje się do nich konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku.

Żywność ekologiczna prezentuje się zazwyczaj znacznie mniej okazale. Może być mniejsza, jej kształt nieregularny.

Jajka produkowane na skalę przemysłową charakteryzują się intensywnym zapachem, który jest wynikiem dodawania do paszy mączki z ryb. Z kolei zapach jajek z gospodarstw ekologicznych jest bardzo delikatny, niekiedy wręcz niewyczuwalny. Żółtko jak z chowu ekologicznego może mieć jaśniejsze zabarwienie, gdyż do paszy kur  nie dodaje się barwników. Różnicą pomiędzy jajami z chowu ekologicznego i konwencjonalnego jest także grubsza i twardsza skorupka w przypadku jaj ekologicznych.

Jeżeli chodzi o warzywa i owoce – te pochodzące z upraw ekologicznych będą charakteryzowały się intensywniejszym smakiem i zapachem (będzie on porównywalny do smaku i zapachu roślin występujących w stanie dzikim). Produkty ekologiczne posiadają wyższy procent suchej masy i cukrów. W produktach pochodzących z upraw konwencjonalnych w wielu wypadkach dochodzi do nadmiernego gromadzenia się wody. Możemy także dojść do wniosku, że produkty ekologiczne, które znajdują się na sklepowych półkach są bardziej dojrzałe od swoich konwencjonalnych odpowiedników. Dzieje się tak dlatego, że producenci zbierają jeszcze niedojrzałe owoce i warzywa – są one mniej podatne na uszkodzenia podczas długotrwałego transportu.

Żywność ekologiczna i konwencjonalna – co wybrać?

Jeżeli tylko mamy dostęp do żywności ekologicznej i środki na jej zakup – jest ona zdecydowanie lepszym wyborem. Ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej witamin i minerałów. Kiedy je wybieramy to tak jakbyśmy w ciągu dnia jedli o kilka porcji warzyw i owoców więcej. Produkty te zawierają też więcej przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się.

 Mleko pochodzące z ekologicznych hodowli charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością witaminy D niż mleko produkowane na skalę przemysłową.

Co równie ważne żywność ekologiczna jest średnio o połowę mniej zanieczyszczona metalami ciężkimi niż żywność konwencjonalna – jest ona po prostu bezpieczniejsza dla zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here