Choć to śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, nie powinniśmy zapominać także o drugim śniadaniu. Zazwyczaj jest ono lżejsze, pozwala nam przetrwać okres pomiędzy śniadaniem a obiadem. Nierzadko jemy drugie śniadanie poza domem. To jak powinien wyglądać ten posiłek, w dużej mierze zależy od naszych oczekiwań i trybu życia.
Drugie śniadanie a dieta odchudzająca
Błędem popełnianym przez osoby odchudzające się jest pomijanie drugiego śniadania. W wielu wypadkach jednak przerwa pomiędzy śniadaniem, a obiadem jest zbyt długa, co sprawia, że wiele osób sięga w tym czasie po niezdrowe jedzenie. Sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej, gdybyśmy zawczasu przygotowali sobie drugie śniadanie. Wówczas nie mielibyśmy ochoty korzystać z usług barów typu fast – food, czy sięgać po słodycze i słone przekąski.
Drugie śniadanie nie powinno być posiłkiem nadmiernie kalorycznym. Dietetycy zalecają, żeby zawierało ono około 10% energii spożywanej w ciągu dnia.
W przypadku, kiedy w porze drugiego śniadania przebywamy w pracy, doskonałym pomysłem są umyte i pokrojone warzywa i owoce, które zapakujemy w pojemnik śniadaniowy. Możemy dodać do nich sos jogurtowy lub hummus, który dzięki zawartość tłuszczu zwiększy przyswajalność niektórych witamin.
Bardzo praktyczną, a jednocześnie zdrową propozycją na drugie śniadanie są kanapki. Oczywiście nie te z białego pieczywa i nutelli. Stworzenie zdrowych kanapek nie stanowi jednak problemu. Do tego celu warto wykorzystać chleb razowy, ewentualnie chleb żytni pieczony na zakwasie. Zamiast masła możemy użyć pesto. Kanapki mogą być z chudą wędliną, żółtym serem lub serkiem twarogowym. Warto dodać do nich warzyw – sałaty, rzodkiewki, pomidorów, ogórków, cebuli.
Zdrowe drugie śniadanie to również kefir jedzony w towarzystwie owoców – jabłek lub gruszek. To drugie śniadanie jest bardzo praktyczne, gdyż możemy bez problemu schować je do torebki lub plecaka. Dodatkowo jest szybkie – skonsumujemy je nawet na piętnastominutowej przerwie.
Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, na drugie śniadanie możemy przygotować dietetyczne tortille. W tortille zawijami grillowaną lub gotowaną na parze pierś z kurczaka, warzywa – na przykład seler naciowy, papryka, pomidory, czy sałata. Dobrym uzupełnieniem będzie pesto, hummus lub sos czosnkowy.
Osoby, które bardzo się spieszą powinny mieć pod ręką opakowanie jogurtu naturalnego i kilka orzechów.
Do picia najlepiej wybierać niegazowaną wodę mineralną lub źródlaną, świeżo wyciskane soki, zieloną herbatę, herbatki ziołowe – na przykład z rumianku. Zdecydowanie odradzamy słodzone napoje gazowane, kawę, czy napoje zawierające duże ilości kofeiny.
Drugie śniadanie dla sportowca
Sportowcy i osoby aktywne fizycznie nie powinny zapominać o drugim śniadaniu, zwłaszcza kiedy przypada ono na czas po treningu. Takie drugie śniadanie powinno zawierać węglowodany. Świetnie sprawdzą się płatki owsiane z dodatkiem banana, daktyli, jabłka, owoców leśnych. Zalewamy je mlekiem roślinnym – na przykład migdałowym, ewentualnie z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Kiedy jeść drugie śniadanie?
Najlepszy czas na drugie śniadanie to około trzy godziny po pierwszym śniadaniu. Nie należy jeść go wcześniej, ponieważ nasz organizm musi mieć czas na strawienie pierwszego posiłku.