Szybki obiad – co przygotować, kiedy mamy tylko trzydzieści minut

0
3

Współcześnie problemem wielu ludzi jest brak czasu na gotowanie. Część zapracowanych osób wybiera jedzenie na mieście. Inni mimo wszystko starają się przygotować posiłek w domowym zaciszu. Potrawy przyrządzane w domu są zdrowsze, gdyż to my decydujemy o tym jakich użyć składników. Apetyczne danie kupione w restauracji może zawierać dodatki, które niekoniecznie korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jak gotować, kiedy brakuje nam czasu? Przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów na szybki posiłek w trzydzieści minut.

Planowanie to podstawa

Nie musimy spędzać godzin w kuchni, żeby odżywiać się zdrowo. Jeżeli brakuje nam czasu na gotowanie, nauczmy się planować. Gdy wiemy, że kolejnego dnia nie będziemy mieli wiele czasu na przygotowanie obiadu, zamiast kupować gotowe danie, postarajmy się przygotować składniki wieczorem. 

Bardzo dobrą praktyką jest wcześniejsze ugotowanie kaszy, ryżu, czy makaronu. Nawet jeśli pozostawimy je przez noc w lodówce, nie stracą one swoich walorów smakowych i odżywczych. Dodatkowo możemy ugotować do nich sos. Następnego dnia po przyjściu z pracy będziemy musieli jedynie odgrzać sos. Nie ma potrzeby nawet podgrzewania makaronu (kaszy lub ryżu).

Dobrą praktyką jest również gotowanie zup i dań jednogarnkowych. Jeśli przechowamy je w niskiej temperaturze, będą smaczne nawet drugiego dnia po przygotowaniu. W przypadku, kiedy zależy nam na przedłużeniu terminu przydatności do spożycia danej potrawy – powinniśmy włożyć ją do woreczka próżniowego i zamrozić.

Jeżeli chcemy mieć możliwość szybkiego przygotowania posiłku, powinniśmy nauczyć się planować zakupy. Możemy zaplanować posiłki na cały tydzień i na tej podstawie sporządzić listę zakupów. W przypadku, gdy nie mamy czasu jeździć do sklepu i stać w kolejkach, zróbmy zakupy przez internet. Obecnie wiele supermarketów prowadzących sprzedaż internetową oferuje darmową wysyłkę, jeśli zrobimy zakupy przekraczające określoną kwotę.

Co zrobić, kiedy jesteśmy nieprzygotowani?

Niekiedy zdarza się, że musimy szybko zrobić obiad, a w lodówce nie mamy żadnych przygotowanych półproduktów. W takiej sytuacji możemy przygotować szybkie i proste danie – na przykład makaron z tuńczykiem. Kiedy mamy niewiele czasu i zamierzamy przygotować makaron (dotyczy to również ryżu i kaszy), wybierzmy taki, który gotuje się szybko. Do przygotowania tej potrawy sprawdzi się makaron spaghetti. 

Jeżeli chcemy przygotować danie szybko, koniecznie zsynchronizujmy swoją pracę. Zacznijmy od wstawienia makaronu. Wkładamy go do garnka z osoloną, wrzącą wodą, a także odrobiną oleju (zapobiegnie on sklejaniu się makaronu). Od czasu do czasu go mieszamy, żeby uniknąć przywierania do dna).

Kiedy makaron będzie się gotował, możemy zająć się przygotowywaniem sosu. Potrzebujemy puszki tuńczyka (najlepiej wybierać tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie), oleju kokosowego, średniej cebuli (sprawdzi się zarówno biała, jak i czerwona), pęczka koperku, ekologicznej kostki rosołowej (lub ulubionych przypraw). Cebulę szklimy na oleju kokosowym, następnie dodajemy do niej tuńczyka, całość dokładnie mieszamy, dodajemy pół kostki rosołowej, a pod koniec także posiekany koperek. Jeżeli zawartość patelni jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. 

Tak przygotowany sos układamy na ugotowanym al dente makaronie i posypujemy świeżym koperkiem. Przygotowanie smacznego i efektownego obiadu zajmie nam mniej niż trzydzieści minut.

Innym pomysłem na smaczne, zdrowe i szybkie danie jest przygotowanie tortilli z kurczakiem i warzywami. Warto kupić gotowe tortille, gdyż ich przygotowanie od podstaw zajęłoby nam wiele czasu. Nasza praca będzie ograniczała się do pokrojenia i usmażenia piersi z kurczaka, a także pokrojenia ulubionych warzyw. Jako sosu możemy użyć majonezu, musztardy, keczupu, czy po prostu oliwy z oliwek. Na tortilli układamy sałatę i wybrane warzywa pokrojone w paseczki, następnie dodajemy usmażonego kurczaka i sos. Całość zawijamy w rulon.

Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy przygotować najprostszy na świecie makaron z pesto i mozzarellą. Makaron gotujemy al dente. A następnie mieszamy go z pesto. Dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella, a całość dekorujemy listkami bazylii. Pesto warto jest przygotować samodzielnie wcześniej, jednak jeśli nie mamy go w lodówce, można użyć gotowego (przed zakupem powinniśmy jednak uważnie przestudiować etykietę).

Dobrze jest zadbać, żeby w naszej kuchni zawsze znajdowały się takie produkty jak:

  • ryż,
  • makaron,
  • różnego rodzaju kasze,
  • koncentrat pomidorowy,
  • tuńczyk w puszce,
  • pesto,
  • olej,
  • przyprawy,
  • pierś z kurczaka, 
  • mielone mięso.

W przypadku mięsa niemożliwe dłuższe przechowywanie jest możliwe jedynie wówczas, kiedy je zamrozimy.

Czego unikać, kiedy mamy mało czasu?

W sytuacji, kiedy dysponujemy niewielką ilością czasu powinniśmy postawić na takie metody obróbki termicznej jak smażenie, czy gotowanie. Unikamy duszenia i pieczenia, gdyż są one zbyt czasochłonne. Dodatkowo wybierając je trudno jest nam oszacować ile czasu zajmie przygotowanie posiłku.

Dobrze jest wybierać proste dania. Jeżeli nie jesteśmy wyjątkowo utalentowanymi kucharzami, nie porywajmy się na zupę (warzywa mogą gotować się dłużej niż to sobie zaplanowaliśmy), nie mówiąc już o roladzie mięsnej. 

W przypadku braku czasu należy unikać potraw, których nigdy nie gotowaliśmy. Z pozoru ich przygotowanie może wydawać się proste, jednak często okazuje się, że coś nas zaskoczy. Stawiajmy na dania, w których się specjalizujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here