Syrop klonowy – skład, wartości odżywcze, właściwości, przykłady zastosowań

0
6
syrop klonowy różne rodzaje

Syrop klonowy kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią kanadyjską. Przez niektórych jest on nawet określany mianem kanadyjskiego płynnego złota. Okazuje się, że oprócz unikalnych walorów smakowych posiada on również interesujące właściwości odżywcze. Aromatyczny syrop poprawi nam nastrój, a także z powodzeniem zastąpi cukier. Co musimy wiedzieć przed jego zakupem?

Co to jest syrop klonowy?

Syrop klonowy jest to słodzik wytwarzany z soku klonowego. Produkuje się go przede wszystkim w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do jego wytwarzania wykorzystuje się jednego z trzech gatunków klonu – klonu czarnego, klonu cukrowego, a także klonu czerwonego. Pierwszy syrop klonowy wytwarzany był przez Indian zamieszkujących terytoria Ameryki Środkowej i Północnej. Często produkcji tej towarzyszyły rytuały. Słodzik z soku klonowego jest mniej kaloryczny niż cukier czy miód. Zawiera on pokaźne ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie.

Jak wytwarza się syrop klonowy?

Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że syrop z klonu był wytwarzany już przez ludy indiańskie zamieszkujące terytoria Ameryki Środkowej i Północnej. Ludzie ci wierzyli, że umiejętność pozyskiwania klonowego syropu została im przekazana przez bogów. Sok pozyskiwany był poprzez nacięcia na korze drzew. Zbiorom towarzyszyły liczne rytuały, między innymi taniec klonu. Słodzik ten był powszechnie wykorzystywany w ówczesnej kuchni.

Tradycja pozyskiwania syropu klonowego została podjęta w siedemnastym wieku przez nowych osadników Ameryki. Ci nie nacinali już drzew, a wiercili w korze niewielkie otwory, poprzez które wyciekał sok. Spływał on po specjalnych rynienkach do drewnianych wiaderek. Następnie sok zlewany był do metalowych naczyń, gdzie zagęszczano go poprzez odparowanie wody. Osadnicy wykorzystywali syrop z klonów w postaci płynnej, a także wytwarzali z niego cukier.

Sposób wytwarzania słynnego syropu zmienił się podczas wojny secesyjnej. Jego zagęszczanie od tej pory odbywało się na dużych, wykonanych z blachy patelniach. Taki sposób odparowywania wody był znacznie bardziej wydajny niż w przypadku głębokich wiader. Z czasem parowniki udoskonalano, co powodowało skrócenie czasu gotowania soku.

Lata siedemdziesiąte dwudziestego wieku przyniosły kolejne udoskonalenia technologiczne – sok z drzew zaczęto zbierać przy pomocy rurek wykonanych z tworzywa sztucznego. Sok zaczęto zlewać bezpośrednio do pojemników z parownikiem.

Sok z klonu zagęszczany jest bez wykorzystania konserwantów i innych środków chemicznych. Żeby uzyskać jeden litr syropu klonowego, należy odparować wodę z dwudziestu do pięćdziesięciu litrów soku z drzew. Syrop nie może być gotowany zbył długo, gdyż zacznie się krystalizować. Zbyt krótki proces obróbki termicznej spowoduje, że będzie on zbyt rzadki, a przy tym mało trwały.

Klony, z których pozyskiwany jest sok muszą osiągnąć wiek od trzydziestu do czterdziestu lat. Mogą one stanowić źródło soku aż do ukończenia stu lat.

Właściwości syropu klonowego

Warto zdawać sobie sprawę, że syrop klonowy to nie tylko cukier i charakterystyczny klonowy aromat. Choć posiada on wysoki indeks glikemiczny, zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego. Jest ponadto źródłem:

  • manganu,
  • cynku,
  • wapnia,
  • selenu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • i żelaza.

Kanadyjski przysmak to znakomite źródło antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników chroniąc tym samym przeciwko nowotworom i szybkiemu starzeniu się organizmu.

Składniki odżywcze zawarte w syropie klonowym mogą :

  • zwiększać odporność naszego organizmu,
  • chronić przed nowotworami,
  • zapobiegać cukrzycy typu II,
  • wzmacniać kości,
  • i pozytywnie wpływać na układ krążenia.

Jednocześnie należy pamiętać, że sam syrop składa się przede wszystkim z cukru i w nadmiarze może być szkodliwy dla organizmu.

Syrop klonowy w kuchni

syrop klonowy w kuchniWspółcześnie sława syropu klonowego wyszła daleko poza granice Kanady i Stanów Zjednoczonych. Możemy spotkać go w sklepach na całym świecie. Cenowo jest on zbliżony do dobrej jakości miodu. Osoby uczulone na miód mogą zastąpić go właśnie kanadyjskim syropem. Jest on również odpowiedni dla wegan. Oryginalny syrop z klonów nie zawiera konserwantów. Jego trwałość to zazwyczaj osiemnaście miesięcy.

Choć najbardziej ceniony jest syrop o jasnym zabarwieniu – wersja Golden (ma on delikatniejszy smak), nie brakuje zwolenników odmian ciemnych – Dark i Very Dark (o lekko przypalonym smaku).

W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych aromatyczny dodawany jest do deserów, ciast, naleśników, gofrów, tostów, a nawet potraw mięsnych.

W Polsce syrop klonowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach, a nawet sklepach osiedlowych. Najzdrowszy jest ten w szklanych butelkach.

Ciekawostki dotyczące syropu klonowego:

  • Syrop klonowy butelkowany jest w temperaturze 82 stopni, co skutecznie zabezpiecza go przed bakteriami i grzybami.
  • 100 g syropu klonowego dostarcza nam 270 kcal.
  • Choroba syropy klonowego to schorzenie metaboliczne, które objawia się nieprawidłowym rozkładem białka. Jego nazwa pochodzi stąd, że zapach moczu osoby chorej przypomina właśnie syrop klonowy.
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here