Surowe kakao – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, surowe kakao vs kakao

2

Surowe kakao było znane i powszechnie stosowane przez starożytnych mieszkańców Ameryki Środkowej. Posiada ono wiele właściwości leczniczych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Czym różni się surowe kakao od produktu powszechnie występującego na sklepowych półkach? W czym pomoże nam surowe kakao?

Czym jest surowe kakao?

Surowe kakao to ziarna kakaowca, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Prawdopodobnie wywodzi się ono z rejonów Ameryki Północnej i Południowej. Było uprawiane już tysiąc pięćset lat przed naszą erą. Współcześnie największe ilości kakao produkuje się w Indonezji, Ghanie, na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Kakao jest bogate w białko i tłuszcz, zawiera duże ilości witamin i minerałów. Jest ponadto źródłem teobrominy i kofeiny. Kakao surowe może być pomocne w profilaktyce chorób krążenia, kamicy nerkowej, znany i doceniany jest jego pozytywny wpływ na układ nerwowy.

Jakie właściwości ma surowe kakao?

Kakao surowe w przeciwności do swojego odpowiednika poddanego obróbce termicznej posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Składa się ono z masła kakaowego, minerałów takich jak:

  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • i cynk.

Jest ponadto źródłem witamin z grupy B, witamin E i K. Odżywcze kakao zawiera:

  • nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • polifenole,
  • katechiny,
  • procyjanidyny,
  • metyloksantyny,
  • tryptofan,
  • serotoninę,
  • i tyraminę.

Surowe kakao dla zdrowego serca

kakaowiec wnętrzeRegularne spożywanie surowego kakao pomoże nam zadbać o serce i cały układ krążenia. Osobom z chorobami układu krążenia zaleca się niekiedy spożywanie kwasu acetylosalicylowego. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że surowe kakao wykazuje podobne działanie – zapobiega ono powstawaniu zakrzepów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę.

Dzięki obecności procyjanidyn i flawanoli surowe kakao działa rozkurczająco na naczynia krwionośne – ułatwia to przepływ krwi i neutralizuje działanie złego cholesterolu. Liczne badania nie pozostawiają wątpliwości, że przysmak ten może skutecznie zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczemu, a także udarom mózgu. Już niewielkie jego dawki powodują efekt terapeutyczny.

Surowe kakao w profilaktyce przeciwnowotworowej

Ziarna kakaowca nie poddane obróbce termicznej mogą przeciwdziałać nowotworom, a to ze względu na ogromną ilość zawartych w nim przeciwutleniaczy. Zawierają one znacznie więcej antyoksydantów niż czerwone wino, jagody, czy zielona herbata. Według badań in vitro surowe kakao jest w stanie skutecznie zahamować rozrost komórek nowotworowych.

Warto zaznaczyć, że takie właściwości posiadają jedynie surowe ziarna. Obróbka termiczna sprawia, że zyskują one unikalny smak, jednak tracą wiele składników odżywczych.

Wpływ surowego kakao na układ nerwowy

Ziarna kakaowca w stanie surowym bardzo silnie oddziałują na układ nerwowy. Oprócz przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się mózgu zawierają witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo i potas, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Przeprowadzone dotychczas badania jednoznacznie wskazują, że nasiona kakaowca pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Za usprawnienie tych procesów odpowiadają przede wszystkim flawonole.

Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy niezwykły produkt dodaje nam energii i pobudza nas do działania. Nie należy się obawiać o negatywne konsekwencje spożycia kofeiny – surowe kakao zawiera jej znacznie mniej niż kawa.

Jednocześnie aromatyczne nasiona pomagają się nam zrelaksować. Zawarty w nich kwas walerianowy łagodzi stres i pozwala się wyciszyć. Tryptofan z kolei wytwarza serotoninę odpowiedzialną za uczucie zadowolenia. Za pozytywny nastrój i uczucie szczęścia odpowiedzialna jest także obecna w kakaowcu fenyloetyloamina (PEA). Naukowcy uważają, że jest ona równocześnie naturalnym afrodyzjakiem.

Odmiany kakao

Większość z nas nie ma pojęcia, że kakao występuje w kilku odmianach. Różnią się one przede wszystkim aromatem.

  • Odmiana Criollo charakteryzuje się pełnym smakiem. Pochodzi z Karaibów i Ameryki Środkowej. Jej owoce są białe, żółte lub czerwone.
  • Odmiana ta jest mało odporna na choroby, sprawia wiele problemów w uprawie. Przez to jest najdroższa i najbardziej ceniona.
  • Odmiana Forastero jest bardzo wytrzymała, co ma wpływ na jej popularność. Jej owoce mają barwę ciemno-filetową, są również bardzo gorzkie.
  • Odmiana Trinitario wywodzi się z Trynidadu. Jest ona krzyżówką dwóch powyższych odmian.

Ciekawostki na temat kakao:

  • Starożytni Majowie i Aztekowie spożywali kakao podczas najważniejszych świąt religijnych.
  • Ziarno kakaowca pojawiło się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba.
  • Nasiona kakaowca były dla Majów i Azteków środkiem płatniczym.
  • Kakao zaliczane jest do super food.
5/10 - (1 vote)
reklama

2 KOMENTARZE

  1. Bardzo dobre kakao to decomorreno ,odkąd pamiętam w moim domu zawsze stało na półce. Świetne do ciast i deserów, do picia jest znakomite. Zawiera mnóstwo witamin i cennych minerałów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here