Ryż jaśminowy na mleku kokosowym to potrawa wywodząca się z kuchni tajskiej, która jest doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Jeżeli dodamy do niego cynamonu, będzie działał rozgrzewająco, co jest ważne podczas jesiennych i zimowych chłodów.
Ryż jaśminowy na mleku kokosowym – niezbędne składniki
Do przygotowania ryżu potrzebujemy:
- niepełną szklankę ryżu jaśminowego (warto wybierać zdrowszy ryż pełnoziarnisty),
- jedną puszkę mleczka kokosowego,
- łyżeczkę dobrej jakości cynamonu,
- łyżkę syropu klonowego,
- jeden dojrzały banan,
- posiekane migdały,
- łyżkę śmietany kokosowej.
Ryż jaśminowy na mleku kokosowym – przygotowanie w kilku krokach
Przygotowanie dania rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia ryżu.
Mleko kokosowe przelewamy do garnka, dodajemy do niego wypłukany ryż i gotujemy na małym ogniu przez około piętnaście minut. Ryż często mieszamy, gdyż ma on tendencje do przypalania się.
Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie banana, którego następnie przekładamy do garnka z ryżem. Całość doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze przez chwilę, gdyż ryż powinien przesiąknąć aromatem przyprawy.
Kiedy danie jest już prawie gotowe, dodajemy do niego syrop klonowy i śmietanę kokosową. Ugotowany ryż przekładamy do mniejszych naczyń – szklanek lub salaterek i posypujemy posiekanymi migdałami.