Sprawdzony przepis na ryż jaśminowy na mleku kokosowym

0

Ryż jaśminowy na mleku kokosowym to potrawa wywodząca się z kuchni tajskiej, która jest doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Jeżeli dodamy do niego cynamonu, będzie działał rozgrzewająco, co jest ważne podczas jesiennych i zimowych chłodów.

Ryż jaśminowy na mleku kokosowym – niezbędne składniki

Do przygotowania ryżu potrzebujemy:

  • niepełną szklankę ryżu jaśminowego (warto wybierać zdrowszy ryż pełnoziarnisty),
  • jedną puszkę mleczka kokosowego,
  • łyżeczkę dobrej jakości cynamonu,
  • łyżkę syropu klonowego,
  • jeden dojrzały banan,
  • posiekane migdały,
  • łyżkę śmietany kokosowej.

Ryż jaśminowy na mleku kokosowym – przygotowanie w kilku krokach

Przygotowanie dania rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia ryżu.

Mleko kokosowe przelewamy do garnka, dodajemy do niego wypłukany ryż i gotujemy na małym ogniu przez około piętnaście minut. Ryż często mieszamy, gdyż ma on tendencje do przypalania się.

Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie banana, którego następnie przekładamy do garnka z ryżem. Całość doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze przez chwilę, gdyż ryż powinien przesiąknąć aromatem przyprawy.

Kiedy danie jest już prawie gotowe, dodajemy do niego syrop klonowy i śmietanę kokosową. Ugotowany ryż przekładamy do mniejszych naczyń – szklanek lub salaterek i posypujemy posiekanymi migdałami.

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here