Sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

0
3
risotto z warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami to smaczne i pożywne danie, które będzie odpowiednie zarówno na obiad, jak i na kolację. Dostarczy nam ono pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów. Do tego przygotujemy je bardzo szybko. Doskonale smakuje po odgrzaniu, dlatego warto przyrządzić większą porcję na dwa dni.

Risotto z kurczakiem i warzywami – jakich składników będziemy potrzebować?

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • jednej szklanki ryżu do risotto,
  • dwóch piersi z kurczaka,
  • cebuli,
  • trzech pomidorów,
  • dwóch szklanek bulionu drobiowego, ewentualnie warzywnego,
  • dużej czerwonej papryki,
  • jednej żółtej papryki,
  • dwóch marchewek,
  • jednej kulki sera mozzarella,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • trzech łyżek kukurydzy z puszki,
  • brokuła,
  • trzech łyżek oliwy z oliwek
  • soli i pieprzu do smaku.

Risotto z kurczakiem i warzywami – proces przygotowania krok po kroku

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od obrania i posiekania cebuli, następnie podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu cebuli dodajemy do niej ryż i dalej smażymy (optymalny czas to piętnaście minut). Następnie wlewamy na patelnię 2/3 bulionu i dusimy. Kiedy bulion całkowicie się wchłonie, dodajemy pokrojone na drobne kawałki brokuły (można je wcześniej podgotować), pokrojone papryki startą na tarce marchew, kukurydzę, pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Warzywa i ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zalewamy je pozostała częścią bulionu. Dusimy jeszcze przez kilkanaście minut.

Kurczaka należy pokroić w kostkę, usmażyć na drugiej patelni (alternatywą jest grill lub gotowanie). Następnie dodajemy go do ryżu i warzyw. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy je serem Mozarella (startym uprzednio na tarce o dużych oczkach).

Risotto można przygotować również w wersji wegetariańskiej – w tym celu powinno się pominąć pierś z kurczaka. Osoby odchudzające się przygotowują potrawę zgodnie z przepisem, rezygnują jednak z dodatku sera Mozarella (w 100 g zawiera on 280 kcal i 17 g tłuszczu).

Właściwości odżywcze dania

Risotto z kurczakiem i warzywami jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Z tego względu będzie ono dobrym pomysłem na obiad dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Zawiera także nasycone i nienasycone (oliwa z oliwek) kwasy tłuszczowe. Jest ponadto bogate w witaminy i minerały. Zawarte w warzywach witaminy rozpuszczalne w wodzie, a więc grupy B i witamina C zostają w dużej mierze zachowane.

Risotto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i E, a także liczne przeciwutleniacze, dlatego znakomicie wzmacnia odporność. Z tego samego względu dobrze wpływa na kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia.

Aminokwasy, witaminy z grupy B i minerały do gwarancją, że danie dobrze wpływa na kondycję mózgu i całego układu nerwowego.

Duże znacznie ma także proces obróbki termicznej jakim jest duszenie. Duszone potrawy są znacznie zdrowsze niż potrawy smażone, smakują także nieporównywalnie lepiej niż gotowane. Dzięki duszeniu danie nie traci witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here