Pieczeń z indyka z warzywnym farszem to danie zarówno wykwintne jak i zdrowe. Można podać je zarówno na obiad, jak i na kolację. Smakuje na gorąco, na zimno, a także po odgrzaniu, Przedstawiamy najszybszy i najprostszy przepis na jego wykonanie.
Pieczeń z indyka z warzywnym farszem – składniki
Do przygotowania dania potrzeba nam następujących składników:
- około kilogram piersi z indyka (ważne, żeby nie zawierała skóry),
- dwie łyżki sera Ricotta,
- jedna marchewka,
- jedna pietruszka,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- posiekana natka pietruszki,
- świeży, posiekany rozmaryn,
- posiekana bazylia,
- posiekane oregano,
- trzy ząbki czosnku,
- dwie łyżki soku z cytryną,
- sól i pieprz do smaku.
Warto zawczasu zaopatrzyć się także w rękaw do pieczenia.
Pieczeń z indyka z warzywnym farszem – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie dania rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i nacięcia piersi z indyka. Następnie rozbijamy ją przy użyciu tłuczka w taki sposób, żeby stworzyła prostokąt.
Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny tworząc marynatę. Następnie marynatą tą nacieramy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy indyka na jakiś czas, żeby przesiąknął przyprawami. Jeżeli jest to możliwe – zostawiamy go w lodowce nawet na całą noc.
Pietruszkę i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (na najgrubszych oczkach). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, następnie podduszamy na niej warzywa. Kiedy marchewka i pietruszka zaczną robić się miękkie, dodajemy do nich natkę pietruszki, sól i pieprz, a także serek ricotta. Wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę.
Farsz należy rozsmarować na rozbitym filecie z indyka (staramy się zrobić to równomiernie). Następnie zawijamy roladę. Warto jest ją związać sznurkiem, żeby nie rozleciała się podczas pieczenia. Przygotowane mięso wkładamy do rękawa i przekładamy je do formy aluminiowej lub silikonowej.
Nastawiamy piekarnik na sto osiemdziesiąt stopni. Wkładamy do niego mięso i pieczemy około półtorej godziny.
Właściwości odżywcze pieczeni z indyka z warzywami
Do przygotowania pieczeni używamy mięsa z indyka, które jest znacznie zdrowsze niż mięso z kurczaka. Indyk zawiera niewiele kalorii (w 100 g mięsa jest około 80 kcal), uważa się go za najchudsze mięso, a jednocześnie jest sycący i pełen wartości odżywczych.
Mięso z indyka jest źródłem pełnowartościowego białka, znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy, cynk i selen. Co ważne w indyku jest znacznie mniej cholesterolu niż w innych gatunkach mięs. Dania z indykiem pozytywnie wpływają na naszą skórę, włosy i paznokcie, a także przyspieszają przemianę materii, co jest ważne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej.
Danie przygotowywane jest z użyciem zdrowych tłuszczów – oliwy z oliwek zawierającej działające przeciwzapalnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej w pieczeni znajduje się zawierająca wiele witamin i minerałów natka pietruszki i marchew będąca źródłem karotenoidów.