Sprawdzony przepis na calzone z kurczakiem i warzywami

0
17
rogal

Calzone jest potrawą charakterystyczną dla kuchni włoskiej. Jest to ciasto pizzy z nadzieniem, które zawija się na kształt pieroga. To czy nasze calzone będzie zdrowe i dietetyczne zależy przede wszystkich od użytych dodatków. Apetyczne calzone sprawdzi się jako drugie śniadanie, przekąska, a także kolacja. Jego wielkim atutem jest fakt, że smakuje ono wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy, znakomicie nadaje się do transportu.

Jakie składniki są potrzebne do wykonania calzone?

Produkcja włoskiego calzone składa się z dwóch etapów – przygotowania ciasta, a także zrobienia farszu. Do wykonania farszu są nam niezbędne:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki żytniej,
  • szklanka mleka (najlepiej wybrać mleko 1,5% tłuszczu),
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • jedna łyżeczka cukru,
  • 20 g drożdży piekarskich,
  • jedna łyżeczka soli,
  • dwie szczypty suszonego oregano.

Mleko należy podgrzać – powinno być ciepłe, a jednocześnie nie za gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże, następnie dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około dziesięć-piętnaście minut.

Następnie powinniśmy sobie przygotować dużą miskę. Wsypujemy do niej mąki, zaczyn, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy również sól i oregano. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Ugniatajmy je do momentu, kiedy będzie stanowiło jednolitą masę pozbawioną grudek.

Następnym krokiem jest odstawienie ciasta w ciepłe miejsce na około jedną godzinę.

Kiedy ciasto będzie rosło, możemy zająć się przygotowaniem farszu. Do jego wykonania potrzebujemy następujących składników:

  • jednej piersi z kurczaka (waga około 200 g),
  • średniej czerwonej papryki,
  • pół cukinii,
  • pięciu dużych pieczarek,
  • jednego pomidora,
  • łyżki koncentratu pomidorowego,
  • dwóch łyżek konserwowej kukurydzy,
  • jednej łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypty suszonego oregano,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • łyżeczki curry,
  • jednej łyżki oleju rzepakowego (możemy go zastąpić oliwą z oliwek).

Pierwszym krokiem do przygotowania farszu jest umycie i oczyszczenie piersi z kurczaka. Kroimy ją w niewielkie kawałki, a następnie obtaczamy w curry. Wszystkie warzywa należy umyć i pokroić w niewielką kostkę. Wyjątkiem jest czosnek, który przeciskamy przez praskę.

Na patelni podgrzewamy olej, następnie podsmażamy czosnek. Następnie wkładamy kawałki piersi z kurczaka i smażymy je ze wszystkich stron. Następnie na tę samą patelnię wrzucamy resztę warzyw z wyjątkiem pomidora, którego należy dodać pod koniec. Wszystkie składniki dusimy tak długo aż cała woda odparuje. Kiedy to się stanie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i kukurydzę. Jeżeli farsz będzie się nam wydawał za mało słony – możemy go dosolić. Zróbmy to jednak na końcu. Przygotowany farsz powinniśmy odstawić do momentu ostygnięcia.

Teraz przychodzi czas na ciasto – dzielimy je na sześć części, rozwałkowujemy (jego ostateczna grubość powinna wynosić około pięć milimetrów). Następnie układamy na nim farsz. Żeby pierogi dobrze się skleiły, smarujemy ich brzegi roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim pierogi. Pieczemy przez około piętnaście – dwadzieścia minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here