Sprawdzone porady dietetyczne w walce ze zgagą i refluksem

0

Zgaga to uczucie palenia za mostkiem wywołane refluksem, czyli cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Zjawisko to dotyczy większości ludzi, jednak nie u wszystkich wywołuje nieprzyjemne objawy. W znacznej części przypadków zgaga nie jest wywołana przyczyną organiczną, np. wadą połączenia przełykowo-żołądkowego, a wynika z błędów dietetycznych. W jaki sposób skutecznie stawić czoła zgadze i refluksowi?

Gdzie udać się po poradę?

Na początku należy podkreślić, że każdy pacjent jest indywidualny i wymaga jednostkowego podejścia. Produkty wywołujące objawy u jednej osoby mogą być całkowicie nieszkodliwe u drugiej. Co więcej, pokarmy powodujące zgagę i pieczenie nie muszą być całkowicie wyeliminowane, a po prostu ograniczone przy zachowaniu podstawowych zasad diety dla osób zmagających się ze zgagą i refluksem.

Jeżeli masz problem ze skomponowaniem własnej diety lub nie przynosi ona rezultatów, polecamy wizytę u specjalisty. Dietetyk DP MED poradzi, jak wyselekcjonować niekorzystne dla nas produkty oraz pomoże sprawnie poruszać się i balansować między posiłkami wskazanymi i zakazanymi. Co więcej, nauczy nas komponować posiłki w taki sposób, aby były jak najłagodniejsze dla naszego przełyku.

Co spożywać, a czego nie?

W przypadku zgagi lub refluksu należy powstrzymać się od jedzenia:

  • tłustych, smażonych i ciężkostrawnych potraw,
  • pikantnych i wysoko przetworzonych produktów,
  • cebuli, czosnku, pomidorów, strączków i cytrusów,
  • mocnej kawy, herbaty i czekolady,
  • napojów gazowanych.

Warto natomiast sięgnąć po:

  • pieczywo jasne, razowe typu graham,
  • mleko do 2% tłuszczu, kefir, jogurty słodkie i naturalne, twaróg i śmietanę do 18% tłuszczu,
  • jajka gotowane na miękko,
  • chude mięso: wołowinę, cielęcinę, kurczaka, indyka, ryby słodkowodne,
  • miód,
  • warzywa i owoce niewymienione powyżej.

W przypadku pojawienia się dolegliwości doraźnie skuteczne może być napicie się niegazowanej wody mineralnej lub chudego mleka – oczyszczą one przełyk z kwaśnej treści żołądkowej, niwelując objawy.

Jak zmodyfikować styl życia, aby zmniejszyć ryzyko zgagi?

  1. W przypadku nadwagi należy zredukować masę ciała.
  2. Warto porzucić używki – papierosy i alkohol, ponieważ osłabiają barierę między przełykiem a żołądkiem.
  3. Kolację powinno się spożywać na 2-3 godziny przed snem.
  4. Lepiej postawić na 4-5 mniejszych porcji w ciągu dnia, niż 3 duże posiłki.
  5. Należy dokładnie przeżuwać każdy kęs i jeść powoli.

Jeżeli zgadze i refluksowi towarzyszy zapalenie przełyku, to pamiętajmy, że dieta jest czynnikiem wspomagającym, a za podstawę leczenia musimy uznać farmakoterapię pod okiem gastrologa.

Źródła:

[1] – Gajewski P., Interna Szczeklika 2020/2021, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2020

[2] – Taraszewska A., Dieta w chorobie refluksowej, www.mp.pl

[3] – https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/60-ds-18-dieta-w-chorobie-refluksowej/file

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here