Seler naciowy – właściwości, przykłady zastosowań, na odchudzanie, na dobry wzrok, seler w diecie sportowca

0
10
świeży seler naciowy, deska do krojenia

Seler naciowy jest warzywem powszechnie dostępnym i tanim, jednak sięgamy po niego stosunkowo rzadko. Wszystko dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z jego dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Zielony seler jest doskonałym uzupełnieniem naszej diety, gdyż poprawia trawienie, pomaga szybko zrzucić zbędne kilogramy, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne, nawadnia i alkalizuje nasze ciało, pozytywnie wpływa na wzrok i układ nerwowy. Na koniec warto wspomnieć o przeciwnowotworowych właściwościach selera naciowego.

Właściwości selera naciowego

Seler naciowy jest bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a także witaminę A. Zielone łodygi dostarczają do naszego organizmu cennych związków mineralnych, takich jak:

  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń.

To jeszcze nie koniec jego właściwości – jest on warzywem niezwykle bogatym w błonnik. Dodatkowo zielone łodygi to cenne źródło chlorofilu.

Zastosowanie selera naciowego

Seler naciowy posiada charakterystyczny, niebanalny smak, jednak bardziej niż walory smakowe cenione działanie prozdrowotne. Spożywanie selera jest rekomendowane przede wszystkim:

  • osobom odchudzającym się,
  • cierpiącym na przewlekły stres,
  • pragnącym poprawić kondycję swojego mózgu,
  • chcącym obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • mającym kłopoty ze wzrokiem,
  • sportowcom i osobom aktywnym fizycznie,
  • osobom chcącym poprawić jakość swojego życia seksualnego,
  • wszystkim, którzy chcą zadbać o kondycję swojej skóry.

Seler naciowy na odchudzanie

Seler naciowy jest jednym z mniej kalorycznych warzyw. Na 100 g zawiera on jedynie trzynaście kalorii. Duży procent łodygi selera stanowi woda, pewien procent to natomiast błonnik (zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny), który ułatwia trawienie, hamuje łaknienie i zapewnia poczucie sytości na długi czas po spożyciu. Seler naciowy jest doskonałą przekąską. Dzięki niemu łatwiej jest zrezygnować ze słodyczy i chipsów.

Regularne spożywanie selera naciowego uchroni nas przed dolegliwościami takimi jak wzdęcia lub zaparcia, które często towarzyszą dietom odchudzającym.

Seler naciowy należy do grupy produktów posiadających właściwości alkalizujące. Jest on więc podstawą diety alkalicznej. Dzięki niemu można szybko przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

W selerze naciowym obecny jest ponadto potas, który przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie. Dzięki niemu zmniejsza się opuchnięcie naszego ciała. Pozbycie się nadmiaru wody sprawia, że natychmiast tracimy nadmiar kilogramów. Potas pozwala pozbyć się cellulitu wodnego, który jest oporny na ćwiczenia i kosmetyki wyszczuplające.

Po seler naciowy warto sięgnąć również w momencie, kiedy cierpimy na cukrzycę typu II lub jesteśmy zagrożeni tą chorobą. Warzywo to szybko obniża poziom cukru we krwi.

Seler w diecie sportowca

Osoby aktywne fizycznie powinny mieć zawsze pod ręką kilka łodyg selera naciowego. Argumentów przemawiających za selerem jest kilka. Przede wszystkim warzywo to zawiera dużo wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm.

Warzywo to ma właściwości przeciwzapalne, gdyż zawiera apigeninę. Dzięki tej substancji szybko łagodzi bóle mięśni i stawów, które często pojawiają się po intensywnych treningach.

W przypadku sportowców ważne są również właściwości alkalizujące selera. Warto zdawać sobie sprawę, że bardzo intensywny wysiłek fizyczny zakwasza organizm. Zjedzenie kilku łodyg selera przywraca mu równowagę. Odzyskanie równowagi sprawia, że mamy dużo energii i doskonały nastrój.

Seler naciowy na dobry nastrój

Witaminy i minerały zawarte w selerze naciowym pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Regularne spożywanie selera opóźnia procesy starzenia się mózgu. Warzywo to zawiera substancję o nazwie luteolina. Jest ona polifenolem, która działa ochronnie na komórki naszego mózgu i opóźnia ich starzenie się. Cykliczne jej przyjmowanie poprawia pamięć i koncentrację, co więcej może być pomocna w leczeniu takich dolegliwości jak choroba Parkinsona i Alzheimera.

Wszechstronne działanie na układ nerwowy sprawia, że jedzenie selera jest polecane osobom w każdym wieku, zwłaszcza ludziom starszym.

Doskonały wzrok z selerem naciowym

Wprowadzenie do codziennego menu kilku łodyg selera naciowego to inwestycja w doskonały wzrok. W selerze obecne są między innymi luteina, zeaksantyna, a także witamina A, które chronią delikatne oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego, chorobami takimi jak zaćma, ślepota zmierzchowa, zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo zabezpieczają one siatkówkę oka przed uszkodzeniami.

Jeżeli pracujemy przed komputerem, postawmy w okolicy talerz z kilkoma łodygami selera naciowego pokrojonego w drobne kawałki. Taka przekąska nie dość, że będzie chroniła nasze oczy, to dodatkowo przyczyni się do poprawy nastroju i zgubienia kilku zbędnych kilogramów.

Właściwości przeciwnowotworowe selera naciowego

Zielone łodygi selera naciowego są bogate w substancje zapobiegające nowotworom. Silne działanie antyrakowe wykazują flawony – apigenina i luteolina, witaminy A, E i C. Również zawarty w selerze chlorofil jest potężną bronią przeciw nowotworom.

Seler działa silnie przeciwzapalnie, dodatkowo alkalizuje nasz organizm. Dzięki niemu w naszym ciele tworzy się środowisko nieprzyjazne chorobom nowotworowym.

Według dotychczas przeprowadzonych badań, lecznicze warzywo okazuje się wyjątkowo skuteczne w zwalczaniu raka trzustki i raka piersi.

Zdrowe serce z selerem naciowym

Wszyscy, którzy mają problemy z sercem i układem krążenia, a także znajdujący się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na te choroby powinni obowiązkowo włączyć do swojej diety seler naciowy. Już niewielkie jego ilości spożywane regularnie przyczyniają się do zmniejszenia ciśnienia, a także zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Seler naciowy na piękną skórę

zdrowa skóra, kobieta, pielęgnacja skóryRegularne jedzenie selera naciowego nie pozostaje bez wpływu na kondycję naszej skóry. Witaminy i minerały odmładzają ją i pomagają między innymi w pozbyciu się trądziku.

Aromatyczny seler naciowy będzie pozytywnie oddziaływał na naszą urodę niezależnie od tego, czy będziemy spożywać go wewnętrznie czy zewnętrznie. Doskonałe efekty uzyskamy przemywając skórę sokiem z selera naciowego, możemy również przygotować z niego maseczkę. Jedzenie go na surowo poprawi z kolei kondycję naszej skóry od środka. Stanie się ona rozjaśniona, gładsza, dobrze nawilżona, rozświetlona, a niedoskonałości i drobne zmarszczki znikną.

Jak wybrać seler naciowy?

Wybierając seler naciowy zwracajmy szczególną uwagę na łodygę – musi być ona jędrna, kolor powinien być intensywny, niedopuszczalne są jakiekolwiek przebarwienia.

Jak przechowywać seler naciowy?

Najlepszym miejscem na przechowywanie selera naciowego jest lodówka. Jeżeli jednak chcemy, żeby warzywo to zachowało jak najwięcej wartości odżywczych, pamiętajmy, żeby przechowywać je w lodówce nie dłużej niż siedem dni.

Jak przyrządzić seler naciowy?

Seler naciowy ma charakterystyczny, intensywny smak, dlatego warto jeść go samodzielnie jako przekąskę. Pamiętajmy jednak, że zawiera on witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z tego względu wskazane byłoby podawać go z odrobiną tłuszczu.

Znakomitym sposobem na zwiększenie spożycia odżywczego warzywa (zwłaszcza jeżeli nie przepadamy za jego intensywnym smakiem) są zielone koktajle. Możemy zmiksować go na przykład z jabłkiem, bananem, awokado, kiwi czy brzoskwinią.

Unikajmy poddawania naciowego selera obróbce termicznej – proces ten sprawi, że warzywo to straci wiele ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here