Czy można bez umiaru stosować przyprawy w diecie? A może, należy je ograniczać? Co dają nam przyprawy?
Już w starożytności doceniano wysokie właściwości przypraw. Stosowane jako dodatek do potraw , napojów , deserów na całym świecie .
Każdy z nas używa przypraw do różnego rodzaju dań , kanapek czy zupy .Przyprawy nie tyko nadają naszym potrawą wyjątkowy smak i aromat ,ale także pomagają nam w procesach trawienia .Mają w pływ na szybszą przemianę materii i utrzymanie szczupłej sylwetki .Za ich sprawą nasz metabolizm zaczyna szybciej pracować i w rezultacie spalamy zbędne kalorie w naszym organizmie .Dlatego przyprawy odgrywają tak ważną role w procesie odchudzania .
Za każdym razem kiedy dodajemy przyprawy do naszych potraw wzbogacamy je o cenne składniki .Mamy pewność, że są zdrowe i naturalne. W ten sposób możemy wyeliminować sól z naszego jadłospisu ponieważ działa niekorzystnie dla naszego organizmu .Sól zatrzymuje wodę w organizmie .Możemy ją zastąpić innymi przyprawami ,które nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm .Istnieje wiele tysięcy rodzajów różnych przypraw . Ja w swoim artykule przedstawię wam kilka ,które wpływają pozytywnie na proces odchudzania .
Rozmaryn – ułatwia szybsze trawienie tłustych potraw w naszym organizmie .
Tymianek- ma kojący wpływ na żołądek , przeciwdziała bólowi żołądka .
Cynamon – wspomaga procesy trawienia w organizmie , poprawia apetyt , działa pozytywnie na nasz żołądek .
Imbir – łagodzi wzdęcia i problemy jelitowe .
Pieprz czarny – przeciw działa problemową z zaparciami , wpływa korzystnie na trawienie .
Chili –poprawie pracę układu trawiennego, poprawia ukrwienie .
Bazylia – przyśpiesza trawienie białek i tłuszczy w organizmie .
Koperek – wspomaga proces wypróżniania się , ma wpływa na lepszą prace jelit .
Szałwia- zwiększa wydzielanie soków żołądkowych ,wspomaga lepsze trawienie mięs , serów i tłuszczy .
Curry -Coraz większą popularność w Polsce zyskuje curry . Potwierdzono naukowo ,że curry posiada w sobie składniki ,które zapobiegają przybieraniu na wadzę .Wielu curry kojarzy się z tłustymi potrawami kuchni hinduskiej . To prawda jest to jeden z głównych jej składników. Istnieje wiele dietetycznych dań z użyciem curry specjalnie wymyślonych dla osób przebywających na diecie i tych którzy pragną zdrowo się odżywiać .
To tylko kilka z przykładów przypraw występujących w kuchni Polskie jaki i kuchniach na całym świecie . Musimy pamiętać o ich specyficznych właściwościach i charakterystycznym aromacie .Naturalne i zdrowe składniki ,które działają pozytywnie na pracę naszego organizmu .Fundament smacznych i zdrowych posiłków podawanych na naszych stołach .