Przepisy na zdrowe i smaczne dania z soczewicą

0

Soczewica jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, dlatego zajmuje ważne miejsce w diecie wegan. Roślina ta zawiera ponadto wiele składników, które bardzo korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Dlaczego warto jeść soczewicę? W jaki sposób wykorzystać tę roślinę w kuchni?

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jednym z ważniejszych atutów soczewicy jest wysoka zawartość białka. Istotne jest również to, że białko to należy do jednych z najlepiej przyswajalnych białek roślinnych (soczewica zajmuje pod tym względem wysokie miejsce zaraz po soi). Białko z soczewicy nie jest pełnowartościowe, co oznacza, że nie zawiera wszystkich aminokwasów. Można jednak bardzo łatwo rozwiązać ten problem łącząc soczewicę z innymi produktami pochodzenia roślinnego (przykładowo pastę z soczewicy podajemy na kromce pełnoziarnistego pieczywa).

Jest ona ponadto zasobna w witaminy z grupy B, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego układu nerwowego. Należy jednak zaznaczyć, że witaminy B zaliczane są do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego bardzo ważne jest prawidłowe gotowanie soczewicy (w małej ilości wody, której nie powinno się wylewać).

Soczewica zawiera duże ilości potasu, znajdziemy w niej także takie pierwiastki jak magnez, czy żelazo. Roślina zawiera sporo kalorii (gotowana w 100 g to ponad 110 kcal). Jednocześnie jest ona zasobna w błonnik, co sprawia, że znajduje zastosowanie na diecie redukcyjnej.

Rodzaje soczewicy

trzy rodzaje soczewicyWarto zaznaczyć, że istnieje kilka rodzajów soczewicy, które różnią się od siebie właściwościami i zawartością składników odżywczych.

Soczewica brązowa posiada intensywny, bardzo wyrazisty smak. Z tego względu będzie bardzo dobrym dodatkiem do pasztetów, kotletów, a nawet domowego pieczywa.

Czerwona soczewica to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana. Tak naprawdę jest ona soczewicą brązową, z której zdjęto łuskę. Proces obróbki sprawia, że czas gotowania znacznie się skraca.

Zielona soczewica charakteryzuje się niezwykle delikatnym smakiem, a także tym, że po ugotowaniu nie rozpada się. Subtelny smak ma również odmiana żółta, z tym, że ta po ugotowaniu rozpada się.

Mniej popularna jest soczewica czarna, która posiada pikantny smak i dobrze sprawdza się jako dodatek do zup.

Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?

Soczewica jest powszechnie wykorzystywana w kuchni wegańskiej jednak ze względu na walory odżywcze i smakowe powinien spróbować jej każdy. Możemy użyć tej rośliny do przygotowania past, zup, sałatek, a nawet roślinnych pasztetów.

Jak zrobić zupę z soczewicy?

Zupa z soczewicy jest sycąca, aromatyczna i znakomicie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • około 150 g czerwonej soczewicy,
  • półtora litra bulionu,
  • jedną cebulę,
  • łyżeczkę masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkumę, paprykę mieloną,
  • natkę pietruszki.

Soczewicę dokładnie płuczemy i moczymy przez kilka godzin. Następnie zalewamy ją bulionem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na maśle i dodajemy do soczewicy. Kiedy soczewica stanie się miękka, dodajemy przyprawy. Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Pasztet z soczewicy idealnie sprawdzi się jak dodatek do kanapek. Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • jedną szklankę soczewicy,
  • cebulę,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pięć marchewek,
  • czterech jajek,
  • soli,
  • pieprzu,
  • kilku ziaren ziela angielskiego,
  • liścia laurowego,
  • curry,
  • zmielonego kminku,
  • słodkiej papryki,
  • oleju rzepakowego.

Soczewicę dokładnie płuczemy, moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości. Do wody, w której będzie się gotowała dodajemy ziele angielskie, sól i liść laurowy.

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy startą marchew i wszystkie składniki dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy je do soczewicy. Składniki łączymy, dodajemy też surowe jaja i jeszcze raz mieszamy.

Taką masę warzywną doprawiamy wedle uznania i przekładamy do prostokątnej formy. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i pieczemy przez około godzinę.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here