Przepis na zdrowe i pyszne pralinki

0
4
pralinki z czekoladą

Pralinki zazwyczaj nie kojarzą się nam ze zdrową żywnością. I rzeczywiście, kiedy przyjrzymy się łakociom na sklepowych półkach, dojdziemy do wniosku, że zawierają one wiele zbędnych dodatków. Jeżeli przyjmujemy gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, znacznie lepszym pomysłem jest samodzielne przygotowanie pralinek. Przedstawiamy sprawdzony przepis, z którym poradzą sobie nawet dzieci.

Kokosowe pralinki – od czego zacząć?

Produkcja pysznych kokosowych pralinek zajmie nam niewiele czasu. Wyrabiamy je bez dodatku mleka, dzięki czemu będą odpowiednie także dla wegan. Dodatkowo samodzielnie je przygotowując możemy zmniejszyć ilość cukru, na czym z pewnością zyska nasza sylwetka. Potrzebujemy:

  • około 100 g wiórków kokosowych,
  • jednej łyżki miodu,
  • około 60 g mleczka kokosowego,
  • jedną tabliczkę gorzkiej czekolady.

Jeżeli zależy nam na większej ilości pralinek – zwiększamy proporcje.

Kokosowe pralinki – przygotowanie

Pierwszym krokiem do przygotowania pralinek jest połączenie wiórków kokosowych z mleczkiem kokosowym i miodem. Przed użyciem mleczko kokosowe należy dokładnie wymieszać, żeby uzyskało ono jednolitą, gładką konsystencję. Miód powinien być w płynnej postaci. Dobrze jest wybrać miód o delikatnym smaku – świetnie sprawdzi się lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Zrezygnujmy natomiast z miodu gryczanego czy spadziowego, gdyż charakteryzują się one bardzo intensywnym smakiem i aromatem.

Z tak powstałej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zanurzamy w niej kokosowe kulki.

Pralinki wkładamy do lodówki na około dwie godziny, co pozwoli masie stężeć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here