Kanapki z wędliną zna chyba każdy. Są łatwe w przygotowaniu. Można zabrać je ze sobą wszędzie. Problem w tym, że większość wędlin dostępnych na sklepowych półkach nie jest zdrowa. Zawierają one konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i inne substancje, które mogą być przyczyną negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Nie oznacza to, że mięso jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Należy jednak położyć nacisk na to, żeby było odpowiednio przygotowane. Alternatywą dla sklepowych wędlin będzie domowej roboty pieczeń na kanapki. Jedna pieczeń wystarczy nam na kilka dni. Takie rozwiązanie to nie tylko inwestycja we własne zdrowie, ale również oszczędność.
Pieczeń na kanapki – jakich składników potrzebujemy?
Do przygotowania domowej pieczeni potrzebujemy około pół kilograma wołowiny (może być więcej, jeżeli wiemy, że uda się nam ją spożyć w krótkim czasie). Warto wybierać wołowinę chudą i bez żyłek. Dobrze sprawdzi się polędwica wołowa, udziec wołowy, rostbef, czy mostek wołowy.
Inne niezbędne składniki to:
- miód,
- oliwa z oliwek,
- tymianek,
- zioła prowansalskie,
- czosnek,
- oregano,
- słodka papryka,
- pieprz,
- sól.
Domowa pieczeń – przygotowanie
Pierwszym krokiem jest dokładne umycie mięsa. Następnie zajmiemy się przygotowaniem marynaty – miód, oliwę z oliwek i wszystkie przyprawy należy dokładnie wymieszać. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy na jakiś czas (minimum to dwie godziny, jeżeli możemy sobie na to pozwolić – nawet cała noc).
Wołowinę układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ją przez około cztery godziny w temperaturze stu stopni. Mięso w ten sposób pieczone będzie aromatyczne i soczyste.
Pieczeń znakomicie smakuje na ciepło. Jest doskonała również po przestudzeniu – będzie idealnym zamiennikiem popularnej wędliny kanapkowej. Warto podać ją na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem sałaty i ulubionych warzyw. Pieczeń powinna być przechowywana w lodówce.
Dlaczego warto samodzielnie upiec pieczeń wołową?
Spożywanie wołowiny ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przygotowana w ten sposób jest nie tylko smaczna, ale również dietetyczna. Wołowe mięso cechuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka. W porównaniu do innych mięs wołowina zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, dlatego jest polecana także osobom odchudzającym się.
Pieczeń wołowa będzie idealną przekąską dla osób cierpiących na anemię – w jej składzie znajdziemy dobrze przyswajalne żelazo. Jest ona ponadto dobrym źródłem witamin A, E, tiaminy, kobaltaminy, czy pirydoksyny.
Kanapki z pieczenią wołową są polecane osobom uprawiającym sport. Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu sportowca nie tylko ze względu na wysoką zawartość białka, ale też kreatyny. Kreatyna jest w stanie skutecznie zmniejszyć zmęczenie podczas treningu i dodać nam motywacji do dalszych ćwiczeń. Dodatkowo może ona zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na depresję, gdyż wykazuje właściwości biosyntezy dopaminy.
Oczywiście tak jak wszystko, również mięso wołowe w nadmiarze może nam szkodzić, dlatego pamiętajmy, żeby jeść je z umiarem.