Przepis na zapiekankę z kaszą gryczaną i warzywami

0
5
zapiekanka, kasza gryczana, warzywa

Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami to idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Zapiekanka bez sosów będzie odpowiednia dla osób odchudzających się. Jej przygotowanie jest proste i nie powinno sprawić problemów nawet osobom, które nie czują się wybornymi kucharzami. Niebanalne danie smakuje wyśmienicie zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i odgrzane.

Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami – niezbędna lista zakupów

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą nam:

  • jedna większa pierś z kurczaka,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • dwie marchewki,
  • jeden por,
  • trzy duże jajka,
  • jedna cukinia,
  • kawałek selera (korzeń),
  • dwa ząbki czosnku,
  • jedna łyżka siemienia lnianego (należy je wcześniej zmielić),
  • dwie łyżeczki masła,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • oregano,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami – przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Możemy postąpić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jednak zachowa ona więcej wartości odżywczych, jeżeli ugotujemy ją z niewielką ilością wody. Kaszę należy gotować do momentu kiedy woda wyparuje – jeżeli nie jest jeszcze gotowa, dolewamy więcej wody.

Pierś z kurczaka należy dokładnie oczyścić, pokroić w niewielką kostkę, a następnie usmażyć na maśle.

Warzywa należy oczyścić. W przypadku cukinii, marchwi i selera – ścieramy je na tarce o małych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Czosnek kroimy bardzo drobno lub przeciskamy go przez praskę. Następnie wszystkie warzywa przekładamy na patelnię i smażymy na maśle.

Kiedy warzywa i mięso nieco przestygną, dodajemy do nich jajka, siemię lniane, umytą i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, na następnie przelewamy do niej masę złożoną z kurczaka i warzyw. Piekarnik nastawiamy na sto osiemdziesiąt stopni i pieczemy zapiekankę przez około czterdzieści minut. Powinna być ona lekko zarumieniona.

Zapiekanka dobrze smakuje solo, można ją również podawać z sosami – na przykład czosnkowym lub jogurtowym.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here