Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami to idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Zapiekanka bez sosów będzie odpowiednia dla osób odchudzających się. Jej przygotowanie jest proste i nie powinno sprawić problemów nawet osobom, które nie czują się wybornymi kucharzami. Niebanalne danie smakuje wyśmienicie zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i odgrzane.
Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami – niezbędna lista zakupów
Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą nam:
- jedna większa pierś z kurczaka,
- 150 g kaszy gryczanej,
- dwie marchewki,
- jeden por,
- trzy duże jajka,
- jedna cukinia,
- kawałek selera (korzeń),
- dwa ząbki czosnku,
- jedna łyżka siemienia lnianego (należy je wcześniej zmielić),
- dwie łyżeczki masła,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- oregano,
- sól i pieprz ziołowy do smaku.
Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Możemy postąpić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jednak zachowa ona więcej wartości odżywczych, jeżeli ugotujemy ją z niewielką ilością wody. Kaszę należy gotować do momentu kiedy woda wyparuje – jeżeli nie jest jeszcze gotowa, dolewamy więcej wody.
Pierś z kurczaka należy dokładnie oczyścić, pokroić w niewielką kostkę, a następnie usmażyć na maśle.
Warzywa należy oczyścić. W przypadku cukinii, marchwi i selera – ścieramy je na tarce o małych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Czosnek kroimy bardzo drobno lub przeciskamy go przez praskę. Następnie wszystkie warzywa przekładamy na patelnię i smażymy na maśle.
Kiedy warzywa i mięso nieco przestygną, dodajemy do nich jajka, siemię lniane, umytą i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, na następnie przelewamy do niej masę złożoną z kurczaka i warzyw. Piekarnik nastawiamy na sto osiemdziesiąt stopni i pieczemy zapiekankę przez około czterdzieści minut. Powinna być ona lekko zarumieniona.
Zapiekanka dobrze smakuje solo, można ją również podawać z sosami – na przykład czosnkowym lub jogurtowym.