Przepis na wegańskie czekoladowe ciasto z fasoli

0
17

Ciasto czekoladowe z fasoli to wegański deser, który z pewnością posmakuje wielbicielom czekolady. I w żadnym wypadku nie należy zrażać się tym, że ciasto zawiera w swoim składzie fasolę – sprawia ona, że staje się ono zdrowsze i ma odpowiednią konsystencję, jednocześnie jest całkowicie niewyczuwalna. Przygotowanie ciasta nie zajmie nam wiele czasu. Dodatkowo będziemy je piec z powszechnie dostępnych składników.

Ciasto czekoladowe z fasoli – jakie składniki należy przygotować?

Do wykonania wegańskiego ciasta będą nam potrzebne następujące składniki:

  • puszka (około 250g) fasoli (możemy użyć zarówno białej, jak i czerwonej fasoli),
  • około 70ml wody,
  • dwa duże banany (wybieramy te bardzo dojrzałe),
  • cztery łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • pięć łyżek kakao,
  • jedna łyżka soku z cytryny (sok z cytryny można zamienić octem jabłkowym),
  • dwie łyżki masła orzechowego (może być masło migdałowe),
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słodzik (słodzimy do smaku)
  • pół łyżeczki sody.

Ciasto czekoladowe z fasoli – przygotowanie w kilku krokach

Wodę z fasoli należy wylać. Następnie fasolę, banany, kakao, masło orzechowe, siemię lniane, a także pozostałe składniki przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy także wybrany słodzik i słodzimy według uznania.

Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i pieczemy od czterdziestu do sześćdziesięciu minut. Po tym czasie studzimy je przez około godzinę. Podajemy ze świeżymi owocami, konfiturą lub dżemem.

Wypiek znakomicie sprawdzi się jako deser, jednocześnie może być również dobrą propozycją na śniadanie, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Ciasto czekoladowe z fasoli – dlaczego warto?

Fasola, która jest głównym składnikiem ciasta zawiera duże ilości roślinnego białka, a także błonnika. Jest także źródłem witamin z grupy B (jednak duża część z nich ulega zniszczeniu w procesie obróbki termicznej) i minerałów takich jak:

  • wapń,
  • żelazo,
  • potas, 
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód,
  • i cynk.

Kakao zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, przede wszystkim polifenoli. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, które bardzo korzystnie wpływają na kondycję naszego mózgu i całego układu nerwowego. Kakao to również minerały (potas, magnez, żelazo, wapń) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W jego składzie znajdziemy także kofeinę, które pobudza nasz organizm. Jest ono źródłem teobrominy, tryptofanu i kwasu walerianowego. Kakao zwiększa naszą odporność na stres, a także sprawia, że mamy lepszy humor. Co ciekawe może ono przeciwdziałać kamicy nerkowej.

Banany sprawiają, że ciasto staje się przyjemnie słodkie i wilgotne, a także ma jedwabistą konsystencję. Co więcej są one znakomitym źródłem potasu i błonnika rozpuszczalnego.

Również siemię lniane dostarcza nam wielu minerałów i błonnika, który reguluje procesy trawienne, a dodatkowo sprawia, że jeszcze długi czas po zjedzeniu ciasta odczuwamy sytość.

Z kolei masło orzechowe jest znakomitym źródłem zdrowych roślinnych tłuszczów, witamin i minerałów.

Do przygotowania ciasta nie używamy mąki, dlatego będzie ono odpowiednie dla osób uczulonych na gluten.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here