Przepis na śledzie w sosie musztardowym

0

Śledzie w sosie musztardowym to potrawa, którą warto spożywać w sezonie jesienno-zimowym. Warto przygotować je również na święta Bożego Narodzenia. Nie dość, że smakują znakomicie, to jeszcze zawierają substancje wzmacniające odporność naszego organizmu. Będą odpowiednie jako przekąska lub kolacja. Polecamy przygotowanie ich według poniższego przepisu.

Śledzie w sosie musztardowym – w jakie składniki się zaopatrzyć?

Do przygotowania śledzi będą nam potrzebne takie produkty jak:

  • pół kilograma filetów ze śledzia,
  • opakowanie (250 g) jogurtu naturalnego,
  • szklanka mleka (najlepiej wybrać takie z zawartością 2% tłuszczu),
  • pół cebuli,
  • dwie łyżki musztardy,
  • natka pietruszki,
  • jedna łyżka miodu,
  • dwie łyżki zielonego groszku z puszki,
  • czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym

Filety ze śledzia należy dokładnie oczyścić, a następnie przez kilka godzin moczyć w mleku (można je również pozostawić na całą noc). Kolejnym krokiem jest pokrojenie ryby w paski.

Następnie przygotowujemy sos. W tym celu drobno siekamy cebulę i natkę pietruszki, dodajemy zielony groszek. Następnie zalewamy całość jogurtem naturalnym, dodajemy miód i musztardę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Śledzie w sosie musztardowym – właściwości zdrowotne

Śledź to ryba, która posiada wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Rozszerzają one naczynia krwionośne i chronią przed nadmierną krzepliwością krwi. Śledzie to również źródło dobrze przyswajalnego białka (na 100 g ryby przypada aż 16 g białka).

Niedoceniana przez nas ryba to ponadto źródło witamin A, D i E, a także witaminy B6 i B12 (100 g śledzi pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 w 400%). Również osoby odchudzające się nie muszą rezygnować ze śledzi – choć są one tłuste, zawierają niewiele kalorii (100 g ryby to około 160 kcal).

Prozdrowotne właściwości posiada także musztarda. Dobrej jakości produkt jest szczególnie zasobny w witaminy z grupy B, magnez i wapń. Z tego względu wykazuje ona szczególnie dobroczynne działanie na nasz mózg i cały układ nerwowy. Musztarda wspiera pracę układu immunologicznego, krwionośnego (obniża ciśnienie tętnicze), pomaga także oczyścić organizm z toksyn.

Użyty do przygotowania śledzi w sosie musztardowym jogurt naturalny to nie tylko dobre źródło białka i wapnia. Zawiera on szczepy bakterii, które wzmacniają mikroflorę jelitową. Jogurt naturalny to probiotyk, który ma niebagatelny wpływ na naszą odporność, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym.

Do śledzi w sosie musztardowym dodajemy także dużą ilość natki pietruszki, która charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, a także witamin A, E, K, witamin z grupy B, minerałów: magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, sodu, a także cynku, miedzi i manganu. Znajdziemy w niej również duże ilości błonnika, chlorofilu, karotenoidów. Natka pietruszki znakomicie wspiera odporność, pozwala nam zachować zdrowo i młodo wyglądającą skórę na dłużej. Ma także właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here