Ryba jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Jest niskokaloryczna, a dodatkowo bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dietetycy zalecają, żeby jeść ją nawet trzy razy w tygodniu. Tradycyjne pieczone filety można od czasu do czasu zastąpić rybą w sosie pomidorowym. Takie połączenie smakuje świetnie i jest bardzo zdrowe. Danie jest odpowiednie zarówno na obiad, jak i na kolację. Podajemy przepis na rybę zapiekaną w sosie pomidorowym.
Ryba zapiekana w sobie pomidorowym – tych składników potrzebujemy
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne:
- dwa duże filety z dorsza bez skóry,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- pomidory w puszce (jedna puszka o wadze około 400 g),
- kulka sera Mozzarella,
- jeden ząbek czosnku,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- kilkanaście listków bazylii,
- pół cytryny,
- oregano,
- pieprz,
- sól (najlepiej sól himalajska).
Ryba zapiekana w sosie pomidorowym – proces przygotowania w kilku krokach
Na dno niewielkiego naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.
Filety z dorsza dokładnie myjemy i układamy na dnie naczynia. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury stu siedemdziesięciu stopni. Pieczemy filety przez około dwadzieścia minut.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy koncentrat z pomidorów, pomidory z puszki i mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Sos gotujemy przez mniej więcej dwadzieścia minut. Po tym czasie zalewamy nim upieczonego dorsza.
Ser Mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie posypujemy nim naszą potrawę.
Rybę z sosem i serem wkładamy do piekarnika jeszcze na piętnaście minut (nie zmieniamy temperatury). Po wyjęciu dekorujemy ją świeżymi listkami bazylii.
Danie doskonale smakuje z pieczywem, ryżem, a także różnymi rodzajami kasz.