Przepis na proteinowe lody truskawkowe

0
1

Lody większości z nas kojarzą się z niezdrowymi słodyczami. Jeżeli dbamy o zdrowie i szczupłą sylwetkę, prawdopodobnie staramy się ich unikać. Nic dziwnego. Kiedy przyjrzymy się etykiecie lodów dostępnych na sklepowej półce, szybko dojdziemy do wniosku, że są one prawdziwą bombą kaloryczną, a dodatkowo zawierają składniki, które mogą potencjalnie szkodzić naszemu zdrowiu. Czy to oznacza, że podczas afrykańskich upałów musimy rezygnować z lodów? Otóż nie. Warunkiem jest jednak samodzielne ich przygotowanie. Podajemy przepis na zdrowe, proteinowe lody truskawkowe, które są nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu.

Proteinowe lody truskawkowe – jakich składników będziemy potrzebować

Do przygotowania zdrowych lodów będą nam potrzebne następujące składniki:

  • jedno opakowanie (około 200 g) jogurtu greckiego,
  • 200 g mrożonych truskawek,
  • około 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
  • łyżka miodu (ewentualnie słodzik) do smaku. Radzimy wybierać miody jasne o delikatnym smaku i zapachu – na przykład miód akacjowy.

Wszystkie składniki blendujemy tak, żeby powstała z nich jednolita masa. Następnie warto wymieszać przy pomocy miksera (w celu napowietrzenia masy). Taką masę przekładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu lody są gotowe do spożycia. Można je podawać ze świeżymi truskawkami.

Lody proteinowe z truskawkami – dlaczego warto je przygotować?

Lody proteinowe z truskawkami to deser, który szczególnie warto jest przygotować latem. Pomogą się nam one schłodzić, a ich doskonały smak sprawi, że zapomnimy o sklepowych lodach.

Dodatkowo dobrze jest je przygotować także ze względu na wartości odżywcze. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego (posiadającego wszystkie aminokwasy) białka, które jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Lody te są więc znakomitą przekąską dla osób uprawiających sport.

Z kolei obecne w lodach truskawki to znakomite źródło witamin i minerałów. Są one szczególnie bogate w witaminę C i kwas elagowy, który jest silnym antyoksydantem. Wzmacniają więc nasz układ immunologiczny, mogą również chronić przed nowotworami.

W truskawkach znajdziemy pektyny, które przyspieszają przemianę materii, a także pęcznieją w żołądku sprawiając, że przez długi czas po ich spożyciu czujemy się syci.

Lody zawierają niewiele kalorii, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Możemy je jeszcze odchudzić używając odtłuszczonego jogurtu greckiego i zastępując miód na przykład ksylitolem (zawiera on znacznie mniej kalorii).

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here