Potrawka z ryżu i kurczaka to danie proste, a jednocześnie smaczne i sprawdzające się na wiele okazji. Możemy podać je na obiad i kolację, a także zabrać ze sobą na trening lub do pracy. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, dlatego nie powinny obawiać się jej osoby nie mające doświadczenia w kuchni.
Potrawka z ryżem i kurczakiem – co kupić?
Jeżeli zamierzamy przygotować potrawkę z ryżem i kurczakiem, na naszej liście zakupów powinny znaleźć się takie produkty jak:
- pierś z kurczaka (można ją zastąpić piersią z kurczaka),
- około 100 g brązowego ryżu,
- pół cukinii,
- jedna pietruszka (korzeń i natka),
- marchew,
- pół czerwonej papryki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól i pieprz.
Potrawka z ryżem i kurczakiem – sposób przygotowania
Gotowanie rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Jeżeli kupiliśmy ryż w torebkach – nie gotujmy go według przepisu na opakowaniu, gdyż pozbawi go to witamin z grupy B. Torebkę otwieramy, ryż dokładnie płuczemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. W sytuacji, kiedy woda wyparuje, a ryż jest jeszcze twardy, dodajemy jej nieco więcej. Za wszelką cenę unikamy jednak sytuacji, w której zmuszeni będziemy wylać nadmiar wody.
Warzywa należy pokroić w drobną kostkę, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy (część odkładamy do posypania). Następnie wszystkie warzywa przekładamy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy.
Mięso dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oliwie z oliwek. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami. Przyprawiamy do smaku. Na warzywach układamy usmażonego kurczaka. Całość możemy posypać świeżą natką pietruszki.
Potrawka z ryżem i kurczakiem – wartości odżywcze
Potrawka z ryżem i kurczakiem to pełnowartościowe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, na kolację i jako posiłek potreningowy (białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni). Dostarcza nam ono pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka (takiego, które zawiera cały komplet aminokwasów).
Pierś z kurczaka (ewentualnie indyka) to mięso bardzo chude, dzięki czemu bez przeszkód mogą pozwolić sobie na nie osoby odchudzające się. Jest ono źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, które pozytywnie wpływają na kondycję układu nerwowego.
Mięso z piersi kurczaka to także źródło związków mineralnych takich jak między innymi cynk, magnez, selen, czy fosfor.
Dodatek marchwi sprawia, że danie staje się zasobne w karotenoidy, które pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry, a także wzrok.
Natka pietruszki dostarcza nam natomiast dużych ilości witaminy C i chlorofilu, który wspomaga procesy odchudzania, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Korzeń pietruszki sprawia, że potrawka nabiera niepowtarzalnego aromatu, a jednocześnie pomaga w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Jest ona jednym z warzyw charakteryzujących się silnym działaniem przeciwzapalnym. Co więcej posiada ona działanie moczopędne, dzięki czemu może być pomocna w chorobach nerek i dolegliwościach pęcherza moczowego.