Jeżeli mamy ochotę odpocząć od tradycyjnej śniadaniowej owsianki, możemy przygotować placki z jogurtem greckim. Idealnie sprawdzą się one zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dodatkowo znakomicie smakują na ciepło i na zimno. Co więcej są nie tylko pyszne, ale również zdrowe – dostarczają nam dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Poniżej szybki przepis na placki z jogurtem greckim.
Placki z jogurtem greckim – jakich składników potrzebujemy?
Do przygotowania placków będziemy potrzebowali:
- około 100 ml mleka,
- jedno opakowanie jogurtu greckiego (około 180g),
- dwa duże jajka,
- niepełną szklankę mąki pszennej,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- jedną łyżeczkę esencji waniliowej,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- dwie łyżki cukru (może być mniej),
- wybrane świeże owoce.
Przygotowanie w kilku krokach
Przygotowanie placków z jogurtem greckim jest bardzo proste i nie powinno zająć nam wiele czasu. Jogurt, mleko i pozostałe składniki mieszamy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Następnie smażymy placki z dwóch stron – są gotowe, kiedy delikatnie się zarumienią (w żadnym wypadku nie należy ich przypalać).
Placki podajemy ze świeżymi owocami lub innymi wybranymi dodatkami.
Dlaczego jogurt grecki?
Jogurt grecki różni się od pozostałych produktów mlecznych walorami smakowymi – jest on gęsty i kremowy. Jego największą zaletą jest jednak wysoka zawartość białka. Stanowi ono podstawowy budulec naszych mięśni, dlatego nie mogą o nim zapominać osoby aktywne fizycznie. Dostarcza on nam również pokaźnych ilości białka, które jest niezbędne dla zębów i kości.
Co więcej tego typu jogurt zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, dlatego mogą po niego sięgać osoby odchudzające się.