Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. Pełne witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych powinno znaleźć się na naszym talerzu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Niestety nie wszyscy lubią charakterystyczny, maślany smak tego owocu. Jeżeli należymy do tej grupy, możemy przygotować apetyczną i zdrową pastę z awokado i suszonymi pomidorami. Jej regularne spożywanie pomoże nam obniżyć poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpłynie na nasz mózg, będzie zbawienne także dla skóry, włosów i paznokci. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut.
Pasta z awokado – jakie składniki będą nam potrzebne?
Składniki potrzebne do przygotowania pasty to:
- jedno awokado (powinno być dojrzałe – miękkie, jednak nie za bardzo),
- dwa jajka,
- kilka suszonych pomidorów,
- natka pietruszki,
- majonez,
- jeden ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- sól himalajska i pieprz do smaku,
- opcjonalnie możemy dodać także tuńczyka.
Pasta z awokado – przygotowanie w kilku krokach
Przygotowanie pasty rozpoczynamy od umycia awokado, obrania go ze skórki i usunięcia pestki. Jajka gotujemy na twardo, a kiedy nieco przestygną, drobno je kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi pomidorami.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy, ząbek czosnku bardzo drobno kroimy lub przeciskamy go przez praskę. Do naczynia wkładamy także odciśniętego tuńczyka i majonez. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę, dodajemy sok z cytryny i tuńczyka. Jeszcze raz mieszamy. Pastę posypujemy natką z pietruszki.
Pasta z awokado najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, choć możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka do kilkunastu godzin. Pamiętajmy, że awokado ma tendencje do ciemnienia.