Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, selenu i witaminy B12. Jest on przy tym bardzo smaczny, dlatego należy pomyśleć o włączeniu go do naszego tygodniowego menu. Delikatny filet z dorsza będzie znakomicie komponował się z sosem porowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Dorsz w sosie porowym – jakich składników potrzebujemy?
Do przygotowania dania będzie nam potrzebny:
- filet z dorsza bez skóry,
- jeden por,
- sok z cytryny,
- śmietana o obniżonej zawartości tłuszczu,
- dwie łyżki jogurtu naturalnego,
- jeden ząbek czosnku,,
- szczypiorek,
- pół łyżeczki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Dorsz z piekarnika w sosie porowym – krok po kroku
Filet z dorsza należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie posypujemy go niewielką ilością soli i pieprzu, skrapiamy jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowany filet układamy na folii aluminiowej i wkładamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na około piętnaście – dwadzieścia minut.
Pora kroimy na cienkie plasterki, siekamy też drobno czosnek (lub przeciskamy go przez praskę). Warzywa podsmażamy na maśle. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do chwili, kiedy staną się miękkie. Pora odstawiamy do ostudzenia. Kiedy jest już zimny dodajemy do niego jogurt i śmietanę, doprawiamy także solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy.
Upieczonego dorsza wyjmujemy z piekarnika i polewamy go sosem porowym. Będzie prezentował się jeszcze lepiej, kiedy ozdobimy go posiekanym szczypiorkiem.
Danie smakuje doskonale z ryżem, kaszą jęczmienną lub jaglaną.