Przepis na dorsza z piekarnika w sosie porowym

0
484

Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, selenu i witaminy B12. Jest on przy tym bardzo smaczny, dlatego należy pomyśleć o włączeniu go do naszego tygodniowego menu. Delikatny filet z dorsza będzie znakomicie komponował się z sosem porowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Dorsz w sosie porowym – jakich składników potrzebujemy?

Do przygotowania dania będzie nam potrzebny:

  • filet z dorsza bez skóry,
  • jeden por,
  • sok z cytryny,
  • śmietana o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • jeden ząbek czosnku,,
  • szczypiorek,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Dorsz z piekarnika w sosie porowym – krok po kroku

Filet z dorsza należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie posypujemy go niewielką ilością soli i pieprzu, skrapiamy jeszcze sokiem z cytryny. Tak przygotowany filet układamy na folii aluminiowej i wkładamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na około piętnaście – dwadzieścia minut.

Pora kroimy na cienkie plasterki, siekamy też drobno czosnek (lub przeciskamy go przez praskę). Warzywa podsmażamy na maśle. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do chwili, kiedy staną się miękkie. Pora odstawiamy do ostudzenia. Kiedy jest już zimny dodajemy do niego jogurt i śmietanę, doprawiamy także solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy.

Upieczonego dorsza wyjmujemy z piekarnika i polewamy go sosem porowym. Będzie prezentował się jeszcze lepiej, kiedy ozdobimy go posiekanym szczypiorkiem.

Danie smakuje doskonale z ryżem, kaszą jęczmienną lub jaglaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here