Przepis na dietetyczny sernik truskawkowy

0

Sernik to ciasto, które większości z nas wydaje się ciężkie, tłuste i wysokokaloryczne. Latem warto przygotować jego dietetyczną wersję. Wyjęty z lodówki dietetyczny sernik truskawkowy pozwoli się nam schłodzić podczas największych upałów, a ponadto nie zaszkodzi naszej sylwetce. Na jeden kawałek mogą sobie pozwolić nawet osoby na diecie redukcyjnej.

Dietetyczny sernik truskawkowy – jakie składniki są nam potrzebne?

Do wykonania sernika potrzebujemy:

  • około kilograma chudego twarogu,
  • jednego kilograma świeżych, krajowych truskawek,
  • jednego opakowania jogurtu naturalnego (200 g)
  • około 20 g żelatyny,
  • trzech łyżek miodu (lepiej wybierać miody jasne, o delikatniejszym smaku – na przykład akacjowy czy wielokwiatowy),
  • kilkunastu ciasteczek owsianych (tyle, żeby wyłożyć nimi spód formy),
  • 30 g masła.

Dietetyczny sernik truskawkowy – krok po kroku

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od pokruszenia ciasteczek. Tak otrzymaną masę łączymy z masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spodzie układamy masę ciasteczkową.

Twaróg wkładamy do garnka, dodajemy do niego jogurt naturalny i miód, a następnie miksujemy całość na gładką masę. Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy ją do masy twarogowej. Całość dokładnie mieszamy. Połowę masy twarogowej wylewamy do formy, po czym wkładamy ją do lodówki.

Truskawki rozdrabniamy przy pomocy blendera (jeżeli nie dysponujemy takim urządzeniem, możemy zrobić to po prostu przy użyciu widelca). Masę truskawkową mieszamy z pozostałym twarogiem, a następnie wylewamy ją do formy. Sernik ponownie odkładamy do lodówki. Powinien tam pozostać przez co najmniej kilka godzin – do momentu, kiedy masa serowo-truskawkowa się zetnie.

Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here