Crumble, czyli owoce pod kruszonką to deser niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Choć zazwyczaj zawiera on wiele kalorii, można przygotować go w wersji dietetycznej. Podajemy przepis na crumble, po które można sięgnąć nawet na diecie redukcyjnej.
Dietetyczne crumble – jakie składniki są potrzebne do jego wykonania?
Do przyrządzenia deseru potrzebujemy:
- paczki (około 400 g) owoców leśnych składających się z malin, jeżyn i porzeczek (można użyć także innych, dowolnie wybranych owoców),
- trzech łyżek wiórków kokosowych,
- czterech łyżek płatków owsianych,
- dwóch łyżek miodu (wybieramy miód o delikatnym smaku, który nie zdominuje dania),
- dwóch łyżek masła.
Dietetyczne crumble – przygotowanie w kilku krokach
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do niewielkiego garnka wkładamy masło i roztapiamy je. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane i miód. Całość dokładnie mieszamy.
Owoce mieszamy z miodem, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Owoce przykrywamy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury stu sześćdziesięciu stopni. Crumble zapiekamy przez około piętnaście minut (do momentu kiedy kruszonka się zarumieni).
Deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.