Przepis na cukinię faszerowaną serem, oliwkami, kaszą jaglaną i ciecierzycą

0

Cukinia faszerowana to danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad i na kolację. Jej przygotowanie jest dobrym pomysłem, jeżeli chcemy jeść więcej kaszy jaglanej, a jednak nie lubimy jej w tradycyjnej postaci. Danie jest wegetariańskie i efektowne – można podać je na wystawny obiad. Jest też smaczne – z pewnością posmakuje nawet dzieciom.

Cukinia faszerowana – jakie składniki należy kupić?

Do przygotowania dania będziemy potrzebować dwóch cukinii (lub więcej, jeżeli przygotowujemy posiłek dla większej ilości osób; wówczas trzeba zwiększyć proporcje). Inne niezbędne składniki to:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • pół szklanki ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej),
  • kilka czarnych oliwek (lub zielonych w zależności od preferencji),
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku,
  • dwie łyżki tartego Parmezanu,
  • 80 g sera Ricotta,
  • dwie łyżeczki posiekanego świeżego oregano,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Faszerowana cukinia krok po kroku

Przygotowanie dania dobrze jest zacząć od ugotowania kaszy jaglanej. Przed gotowaniem należy ją kilka razy opłukać – w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku, który nie wszystkim odpowiada. Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody (dodajemy tyle wody, żeby zdążyła wyparować – dzięki temu zmniejszymy straty witamin z grupy B).

Dojrzałe cukinie dokładnie myjemy. Następnie należy przekroić je wzdłuż i wydrążyć środki. Nie wyrzucamy miąższu – oddzielamy od niego pestki, a resztę kroimy w kostkę.

Kaszę jaglaną należy nieco przestudzić. Po upływie kilku minut dodajemy do niej cukinię, ser Ricotta, groszek, ciecierzycę, oliwki, natkę pietruszki i oregano. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wydrążone połówki cukinii napełniamy farszem i posypujemy startym serem Parmezan.

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nim cukinie, a następnie pieczemy około pół godziny w temperaturze dwieście stopni Celsjusza.

Danie można modyfikować według własnych upodobań dodając ulubione dodatki. Weganie zamiast serów pochodzenia zwierzęcego mogą wykorzystać ser wegański (na przykład ser z orzechów nerkowca).

Dlaczego warto przygotować faszerowaną cukinię?

Faszerowana cukinia to danie wegetariańskie, pełne składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zawiera ono duże ilości białka (zarówno pochodzenia roślinnego – groszek, ciecierzyca, jak i zwierzęcego – sery).

Faszerowana cukinia dzięki zawartości kaszy jaglanej dostarcza nam dużych ilości witamin typu B, które pozytywnie oddziałują na ludzki układ nerwowy. Nie dziwi więc, że po zjedzeniu takiego dania czujemy się spokojniejsi i mamy lepszy humor. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego faszerowana cukinia będzie daniem odpowiednim dla osób chorujących na celiakię. Jest ona także zasadotwórcza, przez co nie zakwasza naszego organizmu. Po cukinię faszerowaną kaszą jaglaną warto sięgnąć, kiedy jesteśmy przeziębieni – pomoże nam dojść do zdrowia, gdyż posiada właściwości antywirusowe i zmniejszające stany zapalne błon śluzowych.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here