Pieczeń drobiowa – przepis na szybkie i wykwintne danie

0
22

Pieczeń drobiowa to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Danie jest dietetyczne, a jednocześnie wykwintne, dlatego dobrze sprawdzi się na świątecznym stole. Pieczeń drobiową możemy podać na obiad z ziemniakami i surówką lub potraktować ją jako dodatek do pieczywa.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania pieczeni drobiowej?

Do przygotowania pieczeni drobiowej będziemy potrzebowali:

  • półtora kilograma piersi z kurczaka (z powodzeniem możemy zastąpić kurczaka indykiem),
  • trzy łyżki kaszy manny,
  • dwa jajka,
  • dwie cebule,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka, cząber, tymianek, lubczyk.

Należy zaopatrzyć się także w prostokątną foremkę.

Cebulę należy obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy na nim cebulę (powinna zmięknąć, ale nie zarumienić się). Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć, pokroić, a następnie zmielić (sprawdzi się tu zarówno blender, jak i maszynka do mięsa).

Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, a także jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję przekładamy ją do foremki. 

Pieczeń smarujemy z wierzchu olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni. Czas pieczenia to +/- jedna godzina.

Po upieczeniu mięso kroimy i podajemy do obiadu, ewentualnie studzimy i używamy jako alternatywy dla wędliny do kanapek. Pieczeń należy przechowywać w lodówce. Nie zawiera ona konserwantów, dlatego jej termin przydatności do spożycia jest dość krótki.

Dlaczego warto upiec pieczeń drobiową?

Pieczeń drobiowa jest świetną alternatywą dla sklepowych wędlin, które często zawierają konserwanty, wzmacniacze smaku, ogromne ilości soli, a także inne substancje, które szkodzą naszemu zdrowiu. Jeżeli tylko użyjemy dobrej jakości mięsa zyskamy zdrowy i smaczny dodatek do kanapek.

Wielkim atutem pieczeniu drobiowej jest fakt, że jest ona źródłem dobrze przyswajalnego białka (zawiera ono wszystkie niezbędne nam aminokwasy), które jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Z tego względu powinna się ona znaleźć w menu osób uprawiających sport.

Drobiowa pieczeń jest bardzo dobrą alternatywą dla osób znudzonych tradycyjną smażoną lub grillowaną piersią indyka lub kurczaka. Jest ona równie zdrowa, a jedna dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw zyskuje całkowicie oryginalny smak.

Jeżeli jesteśmy na diecie redukcyjnej i zastanawiamy się co przygotować na świąteczny obiad, pieczeń wołowa może okazać się idealną propozycją. Nie ulega wątpliwości, że mięso drobiowe jest mniej kaloryczne i zdrowsze od mięsa czerwonego. Co więcej w formie pieczeni smakuje ono wykwintnie.

Przygotowanie pieczeni drobiowej jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Z daniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wielkiego doświadczenia w kuchni.

Pieczeń drobiowa to danie, które z pewnością posmakuje dzieciom. Warunkiem jest jednak, żebyśmy nie przesadzili z ostrymi przyprawami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here